HS: Yksikin Airbnb-yö vie oikeuden kotisi verovapaaseen myyntiin


Helsingin Sanomat uutisoi korkeimman hallinto-oikeuden uudesta linjauksesta liittyen oman kodin lyhytaikaiseen vuokraukseen.

Vuokraus katkaisee KHO:n päätöksen mukaan kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisajan, mikä puolestaan aiheuttaa sen, että myyjän täytyy maksaa asunnon myynnistä luovutusvoittoveroa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos vuokraat asuntosi edes yhdeksi yöksi, sinun täytyy seuraavasta päivästä lähtien asua asunnossa yhtäjaksoisesti ilman muita vuokrauksia kaksi vuotta, jotta sinun ei tarvitse maksaa asunnosta myynnin yhteydessä luovutusvoittoveroa.

– Jos asiaa ajattelee verotuksellisesti, sen voi ymmärtää. Kun asunto on oma koti eikä siitä saa tuloja, asunnosta ei myydessä tarvitse maksaa veroa. Myyjä saa verohelpotuksen. Jos taas vuokraa asuntoaan ja siitä saa vähänkin tuloja, vuokrauksen kestolla ei ole merkitystä, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Asuntojen vuokraustoiminta kerrostalossa

KHO päätti toisessa tapauksessa, jossa käsiteltiin useiden kalustettujen asuntojen vuokraamista lyhytaikaisesti taloyhtiössä, että kyseinen toiminta oli luvatonta.

Helsingin Sanomien mukaan Helsingin ydinkeskustassa Isolla Roobertinkadulla toimi ”salahotelli”, Easy Home Helsinki -niminen yritys, myöhemmin Nins, joka vuokrasi taloyhtiön osakkeenomistajilta 11 asuntoa ja vuokrasi niitä edelleen lyhytaikaiseen majoituskäyttöön.

KHO linjasi, että huoneistojen toistuva vuokraaminen kerrostalossa lyhytkestoisilla sopimuksilla on luonteeltaan majoitustoimintaa, mikä ei vastaa asemakaavan eikä rakennusluvan mukaista kerrostaloasumista.

Pynnösen mukaan päätös ei kuitenkaan tarkoita, että lyhytaikainen majoitustoiminta olisi aina automaattisesti kiellettyä. Esimerkiksi lomamatkan ajaksi voi edelleen laittaa asuntonsa vuokralle, ”ellei se ole vastoin asemakaavan tai rakennusluvan määräyksiä”. Ja kunhan sen jälkeen odottaa kaksi vuotta, jos haluaa myydä asunnon verottomasti.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT