IL: Irmaa, 67, salakuvasi mökillä drone – tunkeilevan härvelin lentoon ei saa silti puuttua


Iltalehti kertoi 67-vuotiaasta Irmasta, joka havahtui kesämökillä Rantasalmella miehensä kanssa kesken aamukahvin keittämisen erikoiseen näkyyn, kun mökkipihan grillikatoksen viereen ilmestyi kuvaava drone.

Irma puhisi Iltalehdelle, että ilman lupaa kuvattavaksi joutuminen oli hänelle ja miehelleen hyvin epämukavaa, ja molemmat vetäytyivät sen vuoksi sisätiloihin.

– Me olemme usein mökkipihalla uimavaatteissa. Tästä tuli todella epämukava olo. Tämähän on selvää kotirauhan rikkomista.

Irman mukaan drone kuvasi paikkoja ja omistuksia myös muuallakin saman järven alueella ja hän arveli, että kyseessä oli rikollinen toiminta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tiiminvetäjä Patrik Söderström kertoi Iltalehdelle, että häiritsevyydestään huolimatta dronen lentoon ei saa puuttua, vaikka se kuvaisi suoraan ikkunasta sisään. Dronea ei kannata pudottaa, sillä toisen henkilön omaisuuden tuhoaminen on poliisiasia, vaikka kyseessä olisi salakatselu.

Salakatseluksi määritellään toiminta, jossa millä tahansa apuvälineellä, kuten esimerkiksi kiikareilla, tarkkaillaan luvatonta kohdetta, esimerkiksi yksityistä mökkirantaa.

Dronen lennättäminen kuuluu ilmailulain piiriin, jossa tontin omistukseen ei ole liitetty sen yläpuolella olevan ilmatilaa. Söderström täsmentää, että tontin omistus päättyy siihen, mistä ilma alkaa.

Söderströmin mukaan dronen lennättäjän täytyy olla näköyhteyden päässä lennokistaan, joten hänelle kannattaa ensimmäiseksi ”kertoa, ettei oman mökin alueella saa lennättää dronea ilman lupaa.” Jos tämä ei auta, häiritsevästä dronesta tulee ilmoittaa poliisille ja mieluiten kuvata sitä itse videolle todisteeksi tuntomerkkejä varten. Ilmailuhäiriöstä voi myös tehdä ilmoituksen Traficomin verkkosivuilla.

Perussääntöjä miehittämättömän lennokin lennättämisestä löytyy Traficomin ylläpitämältä Droneinfo.fi-sivustolta.

Lähde: Iltalehti

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT