IL: Toisen mahdollisuuden saanut K-supermarketin työntekijä jatkoi rötöksiään – kantoi ulos 10 000 euron arvosta lihatuotteita


Iltalehti uutisoi viikonloppuna K-supermarketin herkkuosaston iltavastaavasta, joka anasti kauppiaan arvion mukaan 10 000 euron edestä lihatuotteita työpaikaltaan helsinkiläisestä ruokakaupasta. Kavallukset tapahtuivat reilun puolen vuoden aikana vuosina 2017–2018.

Erikoisen jutusta tekee se, että jo kerran varastelusta kiinni jäänyt työntekijä sai työnantajaltaan uuden mahdollisuuden, mutta jatkoi rikollista toimintaansa.

Kauppias antoi toisen mahdollisuuden

Työntekijän rötöstelyt tulivat päivänvaloon, kun K-supermarketin myymäläpäällikkö epäili iltavastaavan anastavan tuotteita. Epäilyt vahvistuivat valvontakameratallenteilta. Videoilta kävi ilmi, että iltavastaava kävi usein lihakylmiössä, otti myymälänkin puolelta tuotteita ja vei jotain kassissa henkilökunnan tiloihin. Työvuoronsa päätteeksi mies käveli ulos täysi kassi käsivarrellaan. Sama toistui useana iltana.

Kauppias puhutteli iltavastaavaa, joka hänen mukaansa tunnusti tekonsa. Työntekijällä ei ollut varaa korvata kavaltamiaan tuotteita, joiden arvo oli kauppiaan arvion mukaan 10 000 euroa. Mutta koska kauppias muutoin piti miestä luotettavana ja hyvänä työntekijänä, hän antoi miehen jatkaa tehtävässään ja korvata anastamansa tuotteet työllä. Korvaussummaksi oli sovittu 5 000 euroa.

Rikosilmoitusta ei tehty, ja mies jatkoi työssään.

Iltavastaava teki ylimääräisiä työvuoroja sovittaakseen tekemänsä vääryyden, ja saikin maksettua takaisin 2 500 euroa.

Mutta pian ilmeni, että työntekijä jatkoi kavallusta pienemmässä mittakaavassa. Tällä kertaa kauppias kutsui paikalle vartijat ja poliisin, ja purki iltavastaavan työsopimuksen.

Käräjäoikeus tuomitsi kavalluksesta

Juttu meni vihdoin rikostutkintaan ja entinen herkkuosaston iltavastaava sai vastattavakseen syytteen kavalluksesta Helsingin käräjäoikeudessa.

Mies kuitenkin kiisti rikollisen toiminnan ja selitti kantaneensa kassissa vain treenivaatteita, ostamiaan ruokia sekä työvaatteita. Hän kertoi vieneensä työntekijöiden tiloihin vanhenemassa olevia leipäosaston tuotteita sekä juustoja, joita työntekijöillä oli lupa viedä kotiinsa.

Miehen väitteet eivät menneet läpi, ja käräjäoikeus tuomitsi entisen työntekijän kavalluksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio ei kuitenkaan saanut lainvoimaa, sillä vastaaja valitti käräjätuomiosta hovioikeuteen. Valituksessaan mies kielsi syyllistyneensä rikoksiin, tai allekirjoittaneensa 5 000 euron korvaussopimusta kauppiaan kanssa.

Hovioikeus lievensi tuomiota

Entisen herkkumestarin valitus hovioikeuteen kannatti sillä, oikeus otti huomioon vain teot, joista oli todisteena valvontakameratallenteita. Kauppiaan sana rötösten laajuudesta ei riittänyt hovioikeudelle. Todistettuja tapauksia oli kertynyt kymmenen. Hovioikeuden arvion mukaan kymmenen kassillista ruokaa vastasi arvoltaan noin 600 euroa.

Hovioikeuden mukaan vastaaja oli jo suorittanut saamansa 600 euron rikoshyödyn tekemällään ylimääräisillä työvuoroilla. Rikosnimike säilyi kavalluksena, mutta rangaistus ja korvaussummat pienenivät huomattavasti. Entinen työntekijä sai maksettavakseen 55 päiväsakkoa, joka nykyään 65-vuotiaan miehen tuloilla tarkoittaa 715 euroa. Sen lisäksi miehen tulee korvata kaupan oikeudenkäyntikulut, jotka olivat yhteensä 4 776 euroa.

Lähde: Iltalehti

Kuvituskuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT