Jaksottain tapahtuva paastoaminen on ruokavalio, jossa paastoavat jättävät pitkän tauon aterioidensa väliin. Tyypillisesti paastoavat yrittävät olla 16 tuntia ilman ruokaa ja syödä ainoastaan kahdeksan tunnin aikana.
Paastoaminen liittyy autofagia-nimiseen prosessiin, jossa on terveyshyötyjä. Siinä elimistön solu poistaa vanhentuneita rakenteita, jolloin vapautuu uusia raaka-aineita, joista voidaan taas rakentaa uusia solurakenteita. Osasta näistä raaka-aineesta valmistuu soluja suojaavia proteiineja, jotka pidentävät solujen elinikää.
Kun olet syönyt, niin kehosi käyttää veressäsi olevaa glukoosia energialähteenä. Kun tämä energialähde on käytetty loppuun, keho siirtyy kataboliseen tilaan – yleensä noin kolme tuntia syömisen jälkeen. Tässä vaiheessa maksaan ja lihaksiin varastoitunut glykogeeni hajoaa glukoosiksi. Kun glykogeenivarastot on käytetty loppuun, elimistö siirtyy glukoosista ketoneihin, joita valmistetaan maksassa rasvahapoista ja näin autofagia käynnistyy.
Ihminen, joka noudattaa runsashiilihydraattista ruokavaliota, ei ehkä koskaan pääse katabolista tilaa pidemmälle, koska heillä on aina glykogeenivarasto.
The DNA Dietitian -yrityksen perustaja Rachel Clarkson kertoo, että nesteytys voi auttaa paaston varhaisessa nälän tunteessa: ”Ensimmäiset pari viikkoa ovat vaikeita, mutta siihen tottuu.”
Jaksottainen paastoaminen parantaa aivojen terveyttä, vähentää sydämen ikääntymistä, ehkäisee rasvamaksaa ja ylläpitää eheyttä suolistossa. Se myös auttaa vuorokausirytmin tasapainoituksessa ja saattaa parantaa jopa unen laatua.
Lähde: BBC
Kuva: Pixabay