Japani pyytää Kiinaa lopettamaan kansalaistensa koronatestauksen peräaukosta


Joissakin kiinalaisissa kaupungeissa tammikuussa aloitettu peräaukon kautta otettava koronatesti on aiheuttanut kansainvälistä kohua.

Viime viikolla Kiina kiisti tehneensä peräaukkotestejä yhdysvaltalaisdiplomaateille, jotka olivat kertoneet kokemuksistaan medialle.

Nyt myös Japani valittaa kyseisistä testeistä. Japanin viranomaisten mukaan jotkut japanilaiset testatut ovat valittaneet anaalitestin aiheuttaneen heille ”psyykkistä kärsimystä”.

Japanin hallituksen edustaja Katsunobu Kato pyytää Kiinaa lopettamaan Japanin kansalaisten koronatestaamisen peräaukon kautta.

– Jotkut japanilaiset ovat raportoineet suurlähetystöllemme Kiinassa, että heille oli tehty anaalitesti, mikä oli aiheuttanut suurta psyykkistä kärsimystä, Kato sanoo.

Kiina ei ole vastannut Japanin vetoomukseen.

Kiinassa tehdään anaalitestejä joillekin karanteenissa oleville tai Kiinaan saapuville. Testin tehokkuudesta ja luotettavuudesta on ollut väittelyä kiinalaisten asiantuntijoiden kesken. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan anaalitesti olisi tehokkaampi tartunnan saaneiden löytämisessä, mutta testin kriitikoiden mukaan hengitysteiden kautta otettava testi on luotettavampi.

Koronaviruksen anaalitesti tehdään työntämällä vanupuikko 3-5 cm syvyyteen peräaukkoon, jossa sitä ja pyöritetään kevyesti.

Lähde: BBC

Kuvituskuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT