Jari Litmanen sairastui koronaan: ”En ole koskaan ollut fyysisesti niin huonossa kunnossa”


Peräti neljä viikkoa kestäneet, voimat ja vireyden vieneet koronaoireet saivat Litmasen unohtamaan jopa jalkapallon.

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen, 49, kertoo Unibetin Kuninkaan puhe -podcastissaan sairastaneensa koronan.

– Oli kuumetta, päänsärkyä, lihassärkyä, hengenahdistusta ja kaikkea mahdollista. Koronan potemisessa meni neljä viikkoa ja sen jälkeen on ollut nyt pari viikkoa toipumista. 

Virossa asuva Litmanen kertoo, että hänen perheessään koronaan sairastui ensimmäisenä Ly-vaimo.

– Hänellä testattiin ja todettiin korona, ja reilun viikon päästä siitä sairastuin itse. Kyllähän se pysäytti, Litmanen kuvailee tuntemuksiaan.

– Onneksi kivut tai hengenahdistukset eivät olleet missään vaiheessa niin kovia, että olisi tarvinnut lähteä sairaalaan, vaan pystyin sairastamaan taudin kotona. Ei nämä mitään helppoja viikkoja silti ole ollut. 

Koko elämänsä liikkumaan tottuneelle Litmaselle oman haasteensa toi myös koronan aiheuttama usean viikon pakkolepo urheilemisesta. 

– Sairastaminen oli hyvin väsyttävää, ja välillä olo oli todella raskas. Fyysisesti en ole varmaan koskaan ollut niin huonossa kunnossa.

– Toisaalta siinä neljä viikkoa sairastaessa, kun oli vähän tiukempaa, niin ei siinä jalkapalloa tai muuta urheiluua oikeastaan edes kaivannut. Ajatukset oli vähän muualla.

 Nyt Litmanen perheineen voi kuitenkin taas hyvin. Hänet on testattu parantuneeksi koronasta ja käynnissä on toipuminen monen viikon sairastelusta.

– Toipuminen on tarkoittanut lepäämistä sekä kevyttä kävelyä ja pyöräilyä, että saisin voimia takaisin. Mutta ei tässä tarvi vieläkään kovin pitkää matkaa taittaa tai tempoa pitää, että alkaa jo tökkimään, Litmanen kuvailee.

”Jalkapallomaailmassa pitää tehdä päätöksiä koronan suhteen”

Jari Litmanen puhuu Kuninkaan puhe -podcastin avausjaksossa koronan vaikutuksista jalkapallomaailmaan. 

Euroopan suurissa sarjoissa suhtautuminen ja toimenpiteet koronaan ovat olleet hyvin kirjavia. Esimerkiksi Hollannissa ja Ranskassa jalkapallokausi määrättiin päättyneeksi jo viikkoja sitten, kun taas esimerkiksi Saksassa tauolla olleen Bundesliigan on määrä jatkua tänä viikonloppuna.

– Sataprosenttisesti hyvää ratkaisua tuskin on edes olemassa, sillä sekä pelien lopettamiseen että jatkamiseen liittyy hyviä ja huonoja puolia.

– Pelaajan näkökulmasta kaikesta vaikeinta on kuitenkin jatkuva epätietoisuus tulevasta. Nyt mennään jo loppukeväässä, ja monilla on takana pitkä fyysisesti ja nyt etenkin henkisesti raskas kausi. Siksi sarjojen pitää tehdä nyt päätöksiä koronan suhteen: joko laitetaan kausi pakettiin tai päätetään pelien jatkamisesta.

Litmanen korostaa, että kausien päättäminen kesken on ongelmallista monessakin mielessä. Hollannissa sarjanousujen jäädyttäminen tai europelipaikkojen määräytyminen vajaan otteluohjelman perusteella on johtanut jo seurojen oikeustoimiin. Esimerkiksi Litmaselle tutussa Ajaxissa ollaan yhä epätietoisia siitä, pääseekö seura suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen vai ei.

– Sillä on iso ero, kun mietitään Ajaxin tulevan kauden joukkuetta, koska varma Mestarien liigan paikka vaikuttaa saatavilla oleviin sekä tarvittaviin pelaajiin. Urheilullisten asioiden lisäksi se vaikuttaa suoraan myös seuran talouteen, kuten tv-sopimuksesta, lipputuloista ja yhteistyösopimuksista saataviin tuloihin. Siksi epätietoisuus tulevasta on kaikkien kannalta todella vaikeaa.

Itsekin koronan sairastanut Litmanen kuitenkin korostaa, että talouden sijaan päätösten ykköskriteeri tulee kuitenkin aina olla ihmisten hyvinvointi.

– Kaikessa tässä pitää lähteä pelaajien, valmentajien ja joukkueen terveydestä. Se on numero yksi.

Lähde: Unibetin Kuninkaan puhe -podcast

Kuva: Wikimedia Commons

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT