Jukka Jalonen MM-finaalin tuomareista: ”Ei ihan tuubiin vetäneet”


Jääkiekon MM-finaalin loppuvaiheet saivat aikaan kitkerää jälkipuintia. Katso yläpuolelta IIHF:n julkaisema koostevideo finaalista.

Leijonat puolusti Latvian MM-kisoissa maailmanmestaruutta vuodelta 2019, koska viime vuonna kisoja ei pelattu. Suomen turnaus eteni hyvin eikä joukkue hävinnyt yhtäkään ottelua varsinaisella peliajalla. Leijonat olikin kisojen paras joukkue tasaviisikoin pelattaessa, mutta kultatoiveet sulivat erikoistilanteisiin, joissa Kanada oli vahvempi ja voitti lopulta finaalin 3-2.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kiitteli saappaat jalassa kaatunutta joukkuetta, mutta oli hämmentynyt finaalin tuomaripelistä.

Läpi kisojen tuomarien linja on ihmetyttänyt joukkueita ja valmentajia, sillä se ei ole ollut johdonmukaista. Valitettava esimerkki tästä nähtiin eilisessä tšekkiläisen Martin Franon ja venäläisen Jevgeni Romaskon tuomaroimassa finaalissa.

Ottelussa Kanadan Adam Henriquen 2-1 johtomaali hylättiin vasta sen jälkeen, kun Jalonen käytti valmentajan haasto-oikeutta tarkastaa paitsiolta haiskahtanut tilanne videolta.

Varsinainen peliaika päättyi 2-2. Kanada oli tasoittanut pelin sen jälkeen, kun Suomen alivoimaspesialisti Atte Ohtamaa määrättiin jäähylle, vaikka hän vain katsoi vierestä, kun kanadalaispelaaja kaatui Iiro Pakarisen mailaan.

”Pilli oli selvästi laitettu taskuun”

MM-finaalin sääntöjä muutettiin tälle vuodelle, joten jatkoerä pelattiin kolmella kolmea vastaan.

Jatkoerän alussa Arttu Ruotsalainen laukoi lähietäisyydeltä kohti kanadalaismaalin etuyläkulmaa. Laukaus kuitenkin muutti hieman suuntaa maalivahti Darcy Kuemperin olkapäästä ja valui joitakin senttejä riman yli.

Seuraavaksi kanadalaiset kamppasivat räikeästi maalintekoa yrittäneen Anton Lundellin. Jäähyä ei puhallettu. Sen aikana Suomi olisi päässyt pelaamaan neljällä kolmea vastaan. Myöhemmin julkaistulta tuomarin kypäräkameran videolta näkyi, että tuomari vain toisteli Lundellille: ”Nouse ylös, nouse ylös!”

Peli jatkui ja sitten Andrew Mangiapane murjoi Hannes Björnisen rumasti takaapäin poikittaisella mailalla päin laitaa. Ei jäähyä. C Moren asiantuntija Kari Jalonen totesi kisastudiossa, että ”pilli oli selvästi laitettu taskuun”, koska tuomarit eivät halunneet ratkaista peliä.

– Näistä olisi pitänyt uskaltaa viheltää jäähy, mutta näytti, että oli päätetty, että pelataan 3–3:lla, Kari Jalonen sanoi.

”Poikkarista” 2+10 jäi viheltämättä

Myös Jukka Jalonen ärähti ottelun jälkeen tuomareiden toiminnasta.

– Björnistä vedettiin poikittaisella mailalla selkään kulmassa. Kaikkihan sen varmaan näkivät. Siitä ei tullut jäähyä – jostain syystä. Turha silleen piipittää, mutta eiväthän he ihan tuubiin vetäneet.

– Sitä olisi toivonut, että linja olisi pysynyt samana koko pelin ajan. Samanlaisesta poikkarista vihellettiin aikaisemmin 2+10 ja lopussa ei enää tullut. Linja muuttui pelin aikana – se oli se juttu. Jos he olivat päättäneet olla viheltämättä hirveästi jäähyjä, niin ei siinä mitään. Varsinaisella peliajalla tuli kyllä boxeja, varmaan kaikille ihan oikeutetusti. Jatkoerässä se muuttui.

Ottelu ratkesi, kun Petri Kontiola voitti aloituksen Kanadan päässä, mutta vetäisi kiekon taaksepäin sen verran köykäisesti, että Kanadan Nick Paul ehti väliin ja junaili Connor Brownin kanssa kiekon Jussi Olkinuoran selän taakse ajassa 66.26.

”Hävisimme vain maalinteossa”

Jalonen ei ollut tyytyväinen tuomaripeliin, mutta antoi ansaitun kunnian hopeaa voittaneelle joukkueelleen.

– Jos pääsee pelaamaan kultamitalista ja antaa siinäkin itselleen sauman voittaa, niin kyllä silloin pitää olla aika iloinen joukkueen tekemisestä ja suorittamisesta. 10 peliä, eikä yhtään tappiota varsinaisella peliajalla. Huikea suoritus joukkueelta. Olen erittäin ylpeä pojista ja koko johtoryhmästä. Totta kai nyt tuntuu pahalta ja menee oma aikansa ennen kuin palautuu tästä henkisesti.

Jalonen huomautti, että Suomea vastaan ei ollut helppoa pelata ja Leijonia oli erittäin vaikea voittaa.

– Niin kuin nyt nähtiin finaalissakin. Olimme hyviä – parempia kuin välierässä. Olimme jopa parempia suhteessa vastustajaan. Hävisimme vain maalinteossa. Semmoista se lätkä välillä on. Saksa hallitsi välieräpeliä, me tätä. Pelit päättyivät sitten toiseen suuntaan. Hieno turnaus joukkueelta. Tuolla oli myös henkilökohtaisella tasolla kovia suorituksia, Jalonen kehui.

SUOSITUIMMAT