Kaduilla ja lähiöissä havaittu poikkeuksellisen paljon rottia – toimi näin, jos näet rotan


Rotista on tullut tänä keväänä ja kesänä poikkeuksellisen paljon ilmoituksia. Rotat ovat lisääntyneet voimakkaasti ja hakeutuneet varsinkin lähiöihin.

Lahden kaupungin tiedotteessaa kerrotaan, että ympäristöterveyteen saapuneissa ilmoituksissa rottahavaintoja on tehty asuntojen pihoilla tai jätekatosten läheisyydessä. Rottia on nähty myös puistoalueilla. Lahdessa rottailmoituksia on tullut mm. Ankkurin, Kariston ja Keski-Lahden alueelta.

Rotat voivat levittää tarttuvia tauteja ja aiheuttaa huomattavaa vahinkoa jyrsimällä rakenteita, kaapeleita, laitteita ja pakkauksia. Rotat voivat jyrsiä pehmeitä metalleja, puuta, muovia ja jopa betonia sekä saastuttaa elintarvikkeita ja pintoja ulosteillaan. Rotat lisääntyvät erittäin nopeasti ja iso jyrsijäpopulaatio aiheuttaa suuria haittoja elinympäristössään.

Rottahavainnoista ilmoitettava kiinteistönomistajalle tai alueen haltijalle

Haittaeläinhavainnoista tulee ilmoittaa mahdollisimman nopeasti taloyhtiön isännöitsijälle osakeyhtiöasunnoissa. Omakotitaloissa torjunnasta vastaa kiinteistönomistaja tai alueen haltija. Mikäli rottia havaitaan omakotitaloalueella, on suositeltavaa, että torjuntatoimenpiteisiin osallistuu myös naapurikiinteistöt.

Torjuntatoimet onnistuvat paremmin ja ovat halvempia toteuttaa, kun ne aloitetaan mahdollisimman nopeasti haittaeläinhavaintojen ilmaannuttua. Rottien torjunta onnistuu parhaiten ammattilaistuholaistorjuntaan erikoistuneiden yritysten toteuttamana. Käynnissä olevan myrkytyksen aikana kuolleita rottia voi löytyä ulko- ja piha-alueilta.

Ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä estetään rottapopulaation muodostuminen

Jätehuollolla on oleellinen merkitys rotille. Avonaiset, ylitäytetyt ja rikkinäiset jäteastiat sekä epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat rottia. Rotat ovat kaikkiruokaisia, joten niille kelpaa mm. jyvät, omenat, liha ja ruoan tähteet. Huonosti hoidetut jätehuoltokatokset, kompostorit ja biojäteastiat ovat rotille otollisia ravinnonlähteitä. Puutteellisesta jätehuollosta kannattaa ilmoittaa viipymättä kiinteistöä hoitavalle taholle.

Väärin toteutettu lintujen ruokinta houkuttelee myös rottia. Lintuja ei tarvitse ruokkia kesällä ollenkaan, ne löytävät ravintonsa luonnosta. Talvinen lintujen ruokinta tulisi kohdistaa pikkulintuihin. Ruokinta-automaatin tai lintulaudan puhtaanapito on tärkeää. Maahan ruokkimista tulee välttää, maasta tulevat syömään myös hiiret, rotat, kesykyyhkyt ja varislinnut. Mikäli ne saavat helposti ja säännöllisesti ravintoa, ne alkavat pesimään ravintolähteen lähellä.

Rotat suosivat pesäpaikkoina pehmeitä ja kosteita maa-alueita, koska niiden on tällöin helppo kaivaa maanalaisia käytäviä. Käytävien suuaukot näkyvät maanpinnalla koloina. Rotat suosivat myös romu- ja lehtikasoja, koska ne antavat hyvää suojaa ja piilopaikkoja rottapoikueille. Rotat voivat pyrkiä asuntoihin mm. viemäriverkoston kautta.

Kasvun syynä korona ja sääolosuhteet

Rottien lisääntymistä edesauttoivat leuto talvi ja aikainen kevät sekä koronaviruspandemia, jonka myötä kotona olevien ihmisten jätemäärät lisääntyivät.

Helsingin kaupungin rottaprojektin vetäjä, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo arvioi toukokuussa Yle:lle, että ravintoloiden kiinniolot keväällä ja alkukesästä ajoivat rotat etsimään ruokaa myös lähiöistä.

Rottien lukumäärän kasvamista on vaikea hillitä, sillä ne lisääntyvät niin tehokkaasti.

– Se tulee sukukypsäksi jo kahden kuukauden iässä ja voi synnyttää 8–12 poikasta 21 päivän välein, Aivelo kertoi Yle:lle.

Aivelon mukaan rottia on ollut Lahden lisäksi paljon ainakin pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Pietarsaaressa.

Myös Riihimäen kaupungin terveystarkastaja Riitta Bagge kertoi Yle:lle , että Riihimäen kevät oli rottaongelman osalta hänen 30-vuotisen työuransa aikana pahin.

Lähteet: Lahden Kaupunki, Yle

Kuvituskuva: Pixabay

LUE MYÖS: McDonald’s-ravintolan pihalla juoksi rottalauma – ”Niitä oli oikeasti ihan sikana”

SUOSITUIMMAT