Kela varoittaa 210 000 opiskelijaa: ”Siirretään ulosottoon”


Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksu tuottaa edelleen ongelmia.

Kela muistuttaa, että terveydenhoitomaksusta ei tule laskua, vaan se pitää maksaa itsenäisesti Kelalle OmaKelassa. Kevätlukukauden maksun osalta tulee pian kiire, sillä se pitää maksaa viimeistään 31.1.2022.

Tähän mennessä terveydenhoitomaksun on maksanut Kelalle noin 50 000 ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijaa. Se on maksamatta vielä noin 210 000 opiskelijalla.

Kela lähetti viikolla 2 kirjeen opiskelijoille, jotka ovat Kelan tietojen mukaan ilmoittautuneet läsnä olevaksi kevätlukukaudelle 2022, mutta eivät ole vielä maksaneet terveydenhoitomaksua. Kirjeen voi lukea myös OmaKelassa. Opiskelija ei välttämättä saa kirjettä, jos hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi vasta tammikuussa.

Opiskelija ei saa kirjettä, jos hän on maksanut terveydenhoitomaksun tai jos hän ei ole ilmoittautunut läsnä olevaksi.

Maksu on 35,80 euroa per lukukausi

Vuonna 2022 korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa.

Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua viimeistään 31.1.2022, Kela muistuttaa maksusta ja perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun. Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, se siirretään lain perusteella ulosottoon.

Terveydenhoitomaksu käytetään korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoittamiseen. Valtio rahoittaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta 77 %, ja terveydenhoitomaksuilla rahoitetaan loput 23 %.  

Opiskelija voi maksaa samalla kerralla sekä kevät- että syyslukukauden 2022 maksun.

Lähde ja kuva: Kela

SUOSITUIMMAT