Vappu Pimiä paluustaan USA:sta Suomeen: ”Suoraan sanottuna vähän hirvittää”


Juontaja Vappu Pimiä vietti perheineen viisi viikkoa yhdistetyllä työ- ja lomamatkalla ”toisessa kodissa” Los Angelesin Manhattan Beachilla.

Pimiälle matka oli erityisen tärkeä, koska se oli hänelle ensimmäinen mahdollisuus matkailuun lähes kahteen vuoteen.

– Oli ihana nähdä ystäviä, nauttia valosta ja auringosta sekä saada hetki elää melkein normaalia elämää, Pimiä kirjoitti maanantaina Instagramiin matkalla takaisin Suomeen.

Hän oli huolissaan Suomen pandemiatilanteen aiheuttamista rajoituksista.

– Nyt tässä matkalla Suomeen kyllä suoraan sanottuna vähän hirvittää. Salille ei saa mennä, ravintolaan ei saa mennä, elokuviin tai hyvänen aika saati konserttiin, sinne ei missään nimessä saa mennä. Tiedän että Suomessa monet asiat hoidetaan todella hienosti ja Amerikka saisi ottaa meistä mallia monessa asiassa, mutta kyllä mekin voisimme ottaa joissain asioissa vähän mallia heistä.

Pimiä kertoi, millaisia rajoituksia Kaliforniassa oli.

Jenkeissä korona otettiin vakavasti, mutta kukaan asiantuntija tai valtion johtoon kuuluva ei panikoi tai lietso pelkoa. Ihmisiä kehotetaan rokotuksiin ja maskipakko kaikkialla sisätiloissa (osavaltio eroja varmasti on, tämä siis Kaliforniassa), mutta kaikki on normaalisti auki. Ravintolat auki, harrastukset auki, koulut ja leffateatterit auki.

Pimiä ihmetteli Suomen tilannetta, josta hänellä on oma näkemyksensä.

– Ymmärrän, että sairaaloiden kantokyky on se, jolla asioita mitataan ja siksi kyllä täytyy ihmetellä, että miten on mahdollista, että hyvinvointivaltio Suomi laittaa koko maan polvilleen, kun tehohoidossa on reilusti alle 100 potilasta koko maassa? Tämä ihmetyttää minua suuresti, mutta mitäpä minä tiedän ja arvostan, jos viisaammat tässä valaisee. ❤️🙏Sydämeni pohjasta lähetän voimaa kaikille etenkin niille, jotka eivät tässä tilanteessa saa harjoittaa elinkeinoaan tai ammattiaan.❤️

Pimiän kannanotto sai osakseen kehuja, mutta myös kritiikkiä, varsinkin hoitoalan työntekijöiltä.

– Suomessa hoidetaan kaikkia, jenkeissä ei. Ihmiset jätetään ilman terveyspalveluita, jos heillä ei vakuutuksia. Ymmärrän kommenttisi, mutta hyvinvointiyhteiskunnan pitäisi pitää huolta kaikista, myös heikommassa asemassa olevista. Losin kaduilla kymmeniätuhansia kodittomia. Korona vaikuttaa sairaaloiden toimintaan muutenkin kuin tehohoitopaikkojen potilasmäärinä. Vaikutukset näkyvät jokaisella erikoisalalla ja myös kiireettömässä hoidossa. Todellakin toivon, että hoitajat ja lääkärit jaksavat vielä, kommentoi eräs.

– Kyllä, mutta hyvinvointiyhteiskunta joka menee polvilleen 60 tehopotilaasta kyllä ihmetyttää, Pimiä vastasi.

Kuopion yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Stepani Bendel kertoi Ylelle sunnuntaina, että Suomessa oli viikonloppuna eniten koronapotilaita sitten kevään 2020. Lauantaina tehohoidossa oli 73 potilasta ja sunnuntaiaamuna 72. Huhtikuussa 2020 tehohoidossa oli samanaikaisesti yli 80 potilasta.

Alla Vappu Pimiän päivitys, joka on saanut satoja kommentteja.

Kuvat: Instagram

SUOSITUIMMAT