Esittelyssä: kiinnostavat kesäpelit sisällä ja ulkona


Suomen kesä on vuoden parasta aikaa. Kesä on myös pelien pelaamisen aikaa. Aurinko paistaa ja ulkona on vihreää. Ihmiset viettävät aikaa ulkona ja yhdessä tekeminen maistuu mukavalle. Silloin grillataan, käydään uimassa, juodaan virvokkeita ja saunotaan. Toisaalta säät vaihtelevat ja silloin tulee etsiä vaihtoehtoja mitä tehdä kun ilma ei suosi ulkoilijaa.

Mitä sitä oikein voisi tehdä? No pelata kesäpelejä!

Kesäpelien tulisi olla sellaisia, joita voisi tarpeen tullen pelata sisällä tai ulkona, koska ulkona saattaa sataa vettä ja lämpötila ei kaikkien mielestä viittaa kesään.

Pallopelit

Klassinen kesäpeli liittyy palloon ja pallopeleihin. Pallopelejä voidaan pelata kotona tai ulkona, mutta paras tapa nauttia pallopeleistä on kuitenkin ulkona. Perinteisiä pallopelejä ovat esimerkiksi jalkapallo, koripallo, sulkapallo, pesäpallo, kroketti, pingis tai petanque. Pallopelit ovat suosittuja ja ne kiinnostavat oikeastaan kahdesta syystä. Pelien pelaamiseen liittyy yhteisöllinen elementti että piha-alue, jossa peliä tarkoituksella pelataan. Pallopeleihin kuuluu myös vähintään kaksi joukkuetta ja silloin useampi pelaaja pääsee vaikuttamaan pelin kulkuun. Osallisuus lisää pallopelien kiinnostavuutta, johon pelien jännittävyys perustuu. Suosituimpia pallopelejä ovat jalkapallo ja koripallo. Mökkipeleiksi sopivat erinomaisesti sulkapallo, kroketti ja pingis. Petanque soveltuu erinomaisesti urbaaniin kaupunkiympäristöön. Kun pallopelejä haluaa pelata sisätiloissa, ovat sisäpallopelit aina viihdyttävä vaihtoehto. Esimerkiksi futsalia, joka muistuttaa jalkapalloa voi pelata pehmeällä pallolla. Aivan samalla tavalla ja pienessäkin tilassa voi pelata myös sisäkoripalloa, jos pehmeä koripallo ja kori pidetään pienenä. Suosituin sisäpallopeli taitaa edelleen olla biljardi ja sen eri variaatiot. Peliä voidaan pelata sekä isolla että pienellä pöydällä. 

Allas ja vesipelit

Veteen sijoittuvat pelit kuuluvat luonnollisesti kesään. Silloin kun vesi on lämmintä ja ulkona ei tuule ovat allas ja vesipelit suosittuja vaihtoehtoja päivän viettoon. Vesipelit, kuten vesipallo, vesikoripallo ja vesilentopallo ovat mielenkiintoisia liikuntamuotoja niille, jotka viihtyvät pitkään sekä vedessä ja osaavat käsitellä liikkumista, vaikka vedessä olisi useita pelaajia kerrallaan. Pelit muistuttavat paljon pelien ulkokenttäversioita. Vesipallo on kuin jalkapalloa vedessä, vesikoripallo on kuin koripalloa ja vesilentopallo kuin perinteistä lentopalloa, mutta altaassa. Kaikkia edellä mainittuja pelejä pelataan sekä ulkona että sisätiloissa. Vesipelejä voidaan pelata joko pareittain tai useamman henkilön kanssa. Peleistä löytyy myös joukkueversiot. Jos olet kiinnostunut pelaamaan joukkueessa tai turnauksessa, tämäkin vaihtoehto voi mahdollisesti löytyä. Vesipallo on näistä vaativin ja historiallisin peli. Laji syntyoi 1860-luvulla Englannissa ja Suomeen laji rantautui niinkin aikaisin kuin 1900-luvun alussa. Pallopeliä pelataan virallisesti kahdessa 6 kenttäpelaajan joukkueessa, jossa molemmilla joukkueilla on kaksi maalivahtia. Palloa saa pelata vain yhdellä kädellä ja virheistä seuraa joko vapaaheitto, ulosajo tai rangaistusheitto.  

Pokeri

Pokeri on yksi suosituimmista peleistä maailmassa ja samalla mielenkiintoinen vaihtoehto kesäpelien kirjossa. Pokeri on korttipeli, joka tarjoaa pelaajilleen monia vaihtoehtoja olla pelissä mukana. Sinulla on vaihtoehto tutustua peliin omin neuvoin tai virallisen ohjeistuksen kautta. Pelataan korttia kotona tai kaverin luona, pystyy pelaajat tehokkaasti vaikuttamaan miten pelata pokeria ja samalla lisätä tiedollista kasvua pelin pelaamisen mahdollisuuksista joko itsenäisesti tai yhdessä omassa peliporukassa. Peli tarjoaa samalla haasteita ja pelien pelaamista voi käyttää mielenkiintoisena tapana oppia uusia taitoja. Peli on hyvä kehittämään kognitiivisia kykyjä, strategisia taitoja ja vaihtoehtoisesti peliä voi käyttää kielen oppimiseen. Useat pelit ovat hyödyllisiä ihmismielelle, mutta pokerin tapa vahvistaa taitoja monella eri kognitiivisella tasolla houkuttelee oppimaan enemmän ja kehittämään olemassa olevia yksilötaitoja. Pelistä löytyy useita variaatioita ja peliä voidaan pelata kahdestaan tai useamman ihmisen kanssa. Pelin suosittuja muotoja ovat turnaukset, joissa useassa pöydässä taistellaan samaisesta palkinnosta ja voitosta. Perinteisesti peliä pelataan sisätiloissa, mutta peliä ei ole rajattu ympäristöön. Kesällä peliä voi pelata sopivasti myös netissä, jolloin pelaajalla on valittavana vuorovaikutteinen ympäristö netissä ja ulkona. Pelaaminen ei rajoitu, vaikka sijoittuisit mökkiterassille tai rannalle. Tämä tekee pelistä kesäpelin. 

Frisbeegolf

Frisbeegolf tai muilta nimiltään kiekkogolf ja liitokiekkokolf on Suomessa suosittu peli. Peliä pelataan kaikkialla Suomessa ja omilla radoillaan. Peliseuroja on suuri määrä ja niitä löytyy valittavana useilta paikkakunnilta. Jotkin toimijat kutsuvatkin peliä supersuosituksi, koska frisbeegolf ratoja on mahdollista löytää useammin Suomesta kuin keski-Euroopasta. Peli on mielenkiintoinen monestakin syystä. Peli sopii kaikenikäisille ja tasoisille pelaajille ja peliä on mahdollista pelata harrastajille ja ammattilaisille suunnitelluilla radoilla kymmenillä ja kymmenillä erilaisilla liitokiekoilla. Lisäksi pelaamiseen on kehitetty erilaisia nettisovelluksia, joilla auttaa pelaamista. Golf nimitys viittaa perinteiseen mailoilla pelattavaan golfiin ja ulkopeli golfin sääntöihin. Perusperiaate on sama. Molempia pelejä pelataan 18 reiän radoilla. Frisbeegolf eroaa kuitenkin perinteisestä golfista siitä, että peliä ei pelata mailoilla. Liitokiekko tulee juuri nimensä perusteella pelata liitokiekolla, jota heitetään vartavasten suunniteltuihin maalikoreihin. Pelin ideana on heittää kiekko maalikoriin mahdollisimman vähäisillä heitoilla. Peli aloitetaan avausheitolla ja peliin kuuluvalla avausheittopaikalta. Pelin tai kierroksen voittaja on se, joka heittää vähiten heittoja koko kierroksen aikana. 

SUOSITUIMMAT