Uutta tietoa pesäpalloa kuohuttaneesta huutelutapauksesta – ja taas uusi kohu!


Pesismaailmassa on viime viikkoina kuohunut. Elokuun alussa pelattiin Superpesiksen ottelu Kouvolan Pallonlyöjät – Manse PP. Meteli syntyi siitä, kun ottelun aikana kentälle huudettiin sana ”majava”.

Manse tiedotti omilla seurasivuillaan huutajaksi Kouvolan Pallonlyöjien KPL:n seurajohtoon kuuluvan henkilön. Mansen pelaaja yksilöi Twitterissä huutajaksi KPL:n puheenjohtajan. Sittemmin Pesäpalloliitto tutki asian ja totesi ettei huutelija ollut KPL:n puheenjohtaja. 

Nyt asiassa on tullut esiin uudempaa tietoa.

Halloota-sivustolle kerrotaan, että Pesäpalloliiton tutkinnassa on käynyt esiin, että ottelussa eräs huutelijoista olisi ollut tamperelaisen Manse PP:n pelaajan lähisukulainen.

Hallootan tiedon mukaan pelaajan lähipiiriin kuuluva henkilö olisi solvannut anniskelukatsomossa KPL:n kannattajia alatyylisesti varsin kovaäänisesti. Tarkkaan ei tiedossa ole kuinka moneen KPL:n kannattajaan huutelu kohdistui, vai kohdistuiko se kannattajiin yleisesti.

Asiasta tekee mielenkiintoisen se, että tämä tieto on Pesäpalloliitolla. Näin ollen sen voisi olettaa olevan myös Manse PP:llä.

Nähtäväksi jääkin nyt se, kuinka Pesäpalloliitto tulee puuttumaan tietoonsa tulleeseen käyttäytymiseen tai se miten Manse PP tulee puuttumaan oman kannattajansa käytökseen vieraspelissä.

Manse PP ja sen pelaajat syyttivät suoraan KPL:n johtoa ja sen puheenjohtajaa. Pesäpalloliitto tutki tämän asian ja totesi, että ”asiassa on kiistatta osoitettu, että huutelija ei ollut KPLn puheenjohtaja eikä seuran johtoon kuuluva henkilö”. 

Tämä herättää spekulaatioita myös siitä tekikö Manse PP perättömät syytökset tarkoituksella sen vuoksi, että koko huomio ohjautuisi pois sen omasta lähipiiristä.

LISÄÄ KOHUA

Kohu on saanut jatkoa toisaalla. Lauantaina 3.9.2022 pelatun Manse PP – Hyvinkään Tahko -pelin tapahtumista on nyt tehty Pesäpalloliitolle tutkintapyyntö.

Tahko tiedottaa, että Manse PP:n järjestyksenvalvojat olisivat ”mielivaltaisesti uhkailleet Tahkon kannattajia sekä poistattaneet ainakin yhden katsojan katsomosta hyvin epämääräisin perustein”.

Tahkon sivuilla jatketaan asian selvittämistä seuraavasti:

Samat kannattajat ovat niitä henkilöitä, jotka Hyvinkäällä pelatussa toisessa ottelussa huutelivat Mansen lukkari Juha Puhtimäelle. Puhtimäki nimitteli kannattajia todistettavasti omassa Instagram-livessään apinoiksi.

Lisäksi tietojemme mukaan Manse PP oli käynyt ohjeistamassa ennen ottelua, että kaikki epäasiallisia huutoja huutavat katsojat tulee poistaa katsomosta. Tietojemme mukaan kumpikaan uhkailtu eikä poistettu katsoja ole käyttäytynyt niin, että poistamiselle olisi ollut perusteet. 

Tahkon käsityksen perusteella kyseessä on ollut ennemmin kosto torstain pelissä tapahtuneista huuteluista.

Manse PP ei ole suhtautunut ottelutapahtuman järjestelyissä myöskään seurana tasapuolisesti. Manse PP:n kannattajat ovat käyttäneet törkeää kieltä solvatessaan hyvinkääläisiä ilman, että järjestyksenvalvojat ovat puuttuneet asiaan.

Hyvinkään Tahko haluaa Pesäpalloliiton selvittävän: 

– Haluamme Pesäpalloliiton selvittävän, että mihin Tahko-kannattajan poistaminen katsomosta perustui ja miten hän on toiminut väärin? 

– Voiko kotijoukkue / yhden joukkueen pelaaja mielivaltaisesti poistattaa vieraskannattajia?

– Onko kannattajia kohdeltu yhdenvertaisesti?

Vaadimme, että poistetulle Tahkon kannattajalle palautetaan lippurahat epäoikeudenmukaisen kohtelun perusteella.

Lisäksi vaadimme, että Manse PP varmistaa, että kannattajia jatkossa kohdellaan tasa-arvoisesti ja kurinpitopäällikkö selvittää ja tarvittaessa sanktioi, että onko kotijoukkue toiminnassaan rikkonut ottelutapahtuman järjestämiseen liittyviä velvoitteitaan.

Hyvinkään Tahkon arvoihin kuuluu avoimuus ja tasavertainen kohtelu, joten julkaisimme selvityspyynnön myös julkisesti.

Suomen pesäpallossa kuohuu, ja varsinkin Manse PP on nyt joutunut mailan silmään.

SUOSITUIMMAT