KL: Asiantuntija varoittaa – pörssiromahdus tulossa ”ilman muuta”


Koronaelvytyksen miljardit virtaavat ja ihmiset ovat ryhtyneet somesuositusten innostamina sijoittamaan entistä enemmän, mutta Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi tietää, että osakemarkkinoilla ei olla tällä hetkellä terveellä pohjalla.

Martin Paasi kertoi Kauppalehdelle, että osakemarkkinoiden epäterveydestä toimivat esimerkkeinä tapaus GameStop sekä kurssivedätykset, joissa jollakin somen keskustelualustalla saadaan aikaan koordinoitu joukkokäyttäytyminen.

GameStop on yhdysvaltainen talousvaikeuksissa ollut pelikonsoleita ja pelejä myyvä ketju, jonka markkina-arvo räjähti 2020 kesän 300 miljoonasta 2021 tammikuussa 10-20 miljardiin dollariin shorttauksen eli ns. lyhyeksi myynnin jälkivaikutuksena. Shorttaaja, hedgerahasto Melvin Capital, joutui sulkemaan short-positionsa arviolta lähes 3 miljardin dollarin tappiolla.

Pörssiromahdus tulossa

Sijoituspalvelujen kulut ovat tulleet alas jo vuosikymmenien ajan. Jopa kuluttomia palveluita on ilmestynyt ja Paasi uskoo yhä suositummaksi muuttuneen yksityishenkilöiden sijoittamisen tulleen jäädäkseen. Hän kuitenkin pelkää, että ihmiset eivät ymmärrä osakemarkkinoiden todellisuutta.

Paasi korostaa, että takana on jo 12 vuoden kurssinousu, ja nousuja seuraa aina myös kuoppa, kun kuplat puhkeavat. Paasi varoittaa, että edessä on väistämätön jonkinlainen pörssiromahdus.

– On ilman muuta. Yksi huutava merkki on se, että aikuisviihteen ammattilainen tulee ulos somessa ja huutaa, että ostakaa Nokiaa. Ainainen kurssinousu ja osakkeiden hinnan tuplaantuminen lyhyessä ajassa on merkki siitä, ettei olla ihan terveellä pohjalla, Paasi toteaa Kauppalehdelle.

Tilanne ei kuitenkaan ole täysin mustavalkoinen.

– Vaikka osakemarkkinat olivat historiallisen kalliit jo ennen koronaa, koronavirus on jakanut yhtiöt kahtia. Yhdysvalloissa viidennes firmoista on zombie-yhtiöitä ja pieni nippu yrityksiä on haalinut koko kurssinousun. Se ei ole täysin perustelematonta, sillä pandemia on muuttanut ihmiskunnan käyttäytymistä ja lisännyt esimerkiksi etätyötä nopeammin kuin oli aikaisemmin ajateltu.

Lähde: Kauppalehti

SUOSITUIMMAT