Koronapassi tulossa – voit säästää satoja euroja vertailemalla koronatestin hintoja


Koronatestien vertailussa paljastui jopa yli 200 euron eroja.

Jos esimerkiksi haluaa matkustaa ja tarvitsee koronatestin, ainoa keino päästä testiin oireettomana on mennä yksityiselle lääkäriasemalle. Sama tullee pätemään myös lokakuussa todennäköisesti käyttöön otettavaan vapaaehtoiseen koronapassiin.

Kuluttajaliitto vertaili yksityisten lääkäriasemien hintoja, joiden suurimmat hintaerot paljastuivat nimenomaan oireettoman henkilön testeissä. Myös koronatestin erilaiset lisämaksut voivat kasvattaa loppulaskua jopa sadoilla euroilla.

Kuluttajaliiton vertailussa edullisimmat PCR-testien minimihinnat olivat 109 (Seppälääkärit, Jyväskylä) ja 114 euroa (9Lives-lääkäriasema). Kalleimmat minimilaskut olivat 179,90 (Aava) ja 179 euroa (Mehiläinen). Antigeenitestien hinnat olivat välillä 149 euroa (9Lives) ja 218,20 euroa (Pihlajalinna). Edellä mainitut hinnat sisältävät Kelan korvauksen, mutta oireettoman koronatestistä sitä ei saa.

Testin listahintaan lisätään Kuluttajaliiton mukaan lähes poikkeuksetta erilaisia lisämaksuja, joita voi olla vaikea selvittää etukäteen. Kuluja voi tulla esimerkiksi lähetteiden ja vastaanottomaksujen lisäksi palvelumaksuista ja/tai laskutuslisistä. Myös näytteenotosta tai tietojen viemisestä Oma Kanta -järjestelmään voidaan periä lisämaksu. Lisälaskuun vaikuttaa myös tekeekö oirearvion sairaanhoitaja vai yleislääkäri, ja haluaako asiakas lääkärintodistuksen paperisena vai sähköisesti.

Suurin hintaero Fit to Fly -todistuksissa

Suurin hintaero oli oireettoman henkilön koronatestin Fit to Fly -todistuksessa. Halvin hinta oli vain Helsingissä sijaitsevalla Medipulssilla, 150 euroa, ja kallein Pihlajalinnan 359,30 euroa. Medipulssin hinta sisältää koronatestin sekä paperisen ja/tai sähköisen Fit to Fly -todistuksen. Pihlajalinnan hinta sisältää koronatestin, vastaanottokäynnin, paperisen ja/tai sähköisen Fit to Fly -todistuksen (sis. vastaanottokäynti), yleisen palvelu-, poliklinikka- ja toimistomaksun sekä erillisen kantamaksun.

Huhti-toukokuussa kerätyssä hinnastovertailussa oli mukana kuusi yritystä: Aava, Mehiläinen, Pihlajalinna, Terveystalo, Seppälääkärit, Medipulssi ja 9Lives seuraavilta alueilta: Pääkaupunkiseutu, Tampere ja Ylöjärvi, Oulu, Turku ja Raisio, Jyväskylä ja Jämsä, Kuopio, Hämeenlinna ja Rovaniemi.

Lähde: Kuluttajaliitto

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT