Laihdutusleikkauksesta on ilmennyt yllättävä etu perinteiseen laihduttamiseen verrattuna


Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen tutkimus on osoittanut laihdutusleikkaukseen liittyvän yllättävän hyödyn. Normaalissa energiavajeeseen perustuvassa laihduttamisessa rasvakudoksen energiakoneiston toiminta heikkenee. Uusien tietojen mukaan laihdutusleikkauksen jälkeen mekanismiin liittyvien mitokondrioiden geenien toiminta ja aineenvaihdunnanreittien aktiivisuus puolestaan normalisoitui.

– Tutkimuksen havainnot viittaavat siihen, että mitokondrioiden vajaatoiminta dieettilaihdutuksen jälkeen saattaa olla syy siihen, miksi rasvakudosta kertyy nopeasti uudelleen laihtumisen jälkeen. Lihavuusleikatut taas ovat hyvin suojattuja painon takaisinnousulta, joten epäilemme, että tämän ilmiön taustalla vaikuttaa rasvakudoksen mitokondrioiden virkistyminen, tutkimusta johtanut professori Kirsi Pietiläinen toteaa.

Uuden tutkimuksen tulokset eivät luonnollisestikaan muuta sitä tosiseikkaa, että perinteinen laihduttaminen parantaa muun muassa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.

– Sen vuoksi oli hämmästyttävää, että mitokondrioiden aineenvaihduntareittien aktiivisuus rasvakudoksessa oli täysin päinvastaista, kertoo tutkija Birgitta van der Kolk Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä.

Tutkimus toteutettiin yhdistämällä kaksi kalorirajoitukseen perustuvaa laihdutusaineistoa ja kaksi lihavuusleikkausaineistoa Euroopasta. Tutkijat seurasivat laihduttajien painonkehitystä ja aineenvaihduntaa. Laihduttajien rasvakudoksesta otettiin myös näyte sekä laihdutuksen alussa että lopussa.

SUOSITUIMMAT