Laura Birnin ja Tommi Korpelan tähdittämä Viimeiset-elokuva edustaa Viroa Oscar-kisassa


Lapissa kuvattu ja kotimaisella eturivin näyttelijäkaartilla varustettu pohjoinen western saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 13. marraskuuta.

Viron merkittävimpiin elokuvaohjaajiin lukeutuvan Veiko Õunpuun Viimeiset-elokuva on valittu Viron ehdokkaaksi parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-kisaan. Katso elokuvan traileri yläpuolelta.

Veiko Õunpuun, Heikki Huttu-Hiltusen ja Eero Tammen käsikirjoittama ja suomeksi puhuttu Viimeiset on Lapin jylhiin maisemiin ja siellä sulkeutuneeseen kaivoskylään sijoittuva rujo rakkaustarina, jonka pääosissa nähdään Tommi Korpela ja Laura Birn. Elokuvan muissa merkittävissä rooleissa nähdään mm. Pääru Oja, Elmer Bäck, Samuli Edelmann, Jarkko Lahti ja Sulevi Peltola, ja sen lavastuksesta vastaa Jussi-palkittu Otso Linnalaakso.

Elokuvan valitsi seitsenhenkinen, virolaisista elokuva-alan ammattilaisista koostuva valintaraati, joka kiitteli elokuvaa erityisesti sen selkeästä tarinankerronnasta, hiotuista henkilöhahmoista sekä viihdyttävästä taiteellisesta toteutuksesta. Raati näki elokuvan ansiot myös elokuvan valtavien teemojen (muun muassa toivo ja paremman elämän kaipuu, ahneus ja kapitalismi, luonnonvarojen loppuun kuluttaminen) kuvantamisessa minimalistisin keinoin.

13. marraskuuta valtakunnallisen elokuvateatteriensi-iltansa saavan elokuvan ohjannut, vahvat suhteet Suomeen omaava Õunpuu on vakuuttunut erityisesti suomalaisten näyttelijöiden osaamisesta. Laura Birnin ja Tommi Korpelan lisäksi Jarkko Lahden roolisuoritus teki Õunpuuhun lähtemättömän vaikutuksen.

– Olen sanonut jo aiemminkin, että Jarkko Lahden pitäisi saada Oscar roolistaan työnjohtajana. Kai tämä on nyt se ensimmäinen askel oikeaan suuntaan, virnistää virolaisohjaaja kuultuaan tuoreesta ehdokkuudesta.

Viimeiset-elokuvan ovat tuottaneet virolaisen Homeless Bob Productionin Katrin Kissa yhteistyössä suomalaisen tuotantoyhtiö Bufon (Mark Lwoff ja Misha Jaari) sekä hollantilaisen PRPL:n (Ellen Havenith) kanssa.

– On kyllä aika mahtavaa, että suomenkielinen ja Suomessa kuvattu elokuva tulee valituksi Viron Oscar-ehdokkaaksi! Vaikka Viimeiset onkin virallisesti virolainen tuotanto, niin kyllä me tämän Lapissa kuvatun, suomenkielisen ja omalla eturivin näyttelijäkaartilla varustetun leffan koemme kovin omaksemme, ja erityisesti meitä suomalaisia lähellä olevaksi tarinaksi. Samalla tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kansainväliset yhteistuotannot voivat luoda mahdollisuuksia kotimaisille tekijöille. Iso kiitos luottamuksesta kotimaisiin huipputekijöihimme, sekä ylipäätään rohkeudesta tulla tänne tekemään näin kunnianhimoista elokuvaa, kuuluu erityisesti tuottaja Katrin Kissalle, yhteistuottaja Misha Jaari kommentoi valintaa.

Viimeiset on Õunpuun ensimmäinen Suomessa ja pääosin suomalaisten näyttelijöiden kanssa kuvattu elokuva. Õunpuun suhde Suomeen alkoi kehittyä jo lapsena, kun Neuvosto-Virossa seurattiin tarkkaan Suomen televisiota. Nuorena miehenä, vuosi ennen Viron itsenäistymistä Veiko haki poliittista turvapaikkaa Suomesta.

SUOSITUIMMAT