Lottakanttiinin herkkuresepti: Pääsiäisen paras leivoskakku!


Tuusulassa sijaitsevassa Museokahvila Lottakanttiinissa vaalitaan lähes sata vuotista lottakanttiiniperinnettä. Kanttiinin koekeittiössä 1930–40-lukujen reseptit puhalletaan nyt uuteen eloon. Tänä pääsiäisenä Lottakanttiini on suljettu koronarajoitusten vuoksi, mutta jokainen kotileipuri voi loihtia pitkien pyhien ratoksi sitruunaisen leivoskakun lottakanttiinin tapaan. Katso resepti alapuolelta.

Pula-ajan ajattelu näkyy tänään monessa Lottamuseon kanttiinin toiminnassa. Esimerkiksi ruokahävikki on pieni.

– Luovuutta lottien tapaan ja ajan henkeen. Esimerkiksi puuron tähteet ovat parhaimmillaan jälkiruuissa. Pääsiäisen raikkaan sitruunaisessa leivoskakussa voi käyttää tähteeksi jäänyttä puuroa, Lottakanttiinin vastaava Susanna Hietanen toteaa.

Kanttiineissa työskennelleet lotat suhtautuivat suurella sydämellä työhönsä. Lottajärjestö muun muassa neuvotteli itselleen legendaarisen ostoluvan numero 1. Kallisarvoisella etuoikeudella varmistettiin, että lottajärjestön Kannaksen toimisto sai ostaa käyttöönsä kahvia ja sokeria silloinkin, kun elintarvikesäännöstelyn vuoksi niitä ei kaupasta voinut ostaa. Ostoluvan turvin lottajärjestön kanttiinit saattoivat myydä pullaa ja kahvia, jopa makeisia, keskellä sota-ajan poikkeusoloissa.

Pääsiäisen pyhinä Tuusulan Lottakanttiini on kiinni.  

– Vaikka meille ei pääse nyt, jokainen voi loihtia itsestään kotileipurin. Pulan-ajan reseptejä on runsain mitoin Nostalgiset Naiset -sivustollamme. Se on jännä matka historiaamme, Susanna Hietanen sanoo.

Lotta Svärd -järjestön perustamisesta tulee tänä vuonna 100 vuotta.

Lottakanttiinin sitruunainen leivoskakku

sitruunainen-leivoskakku-lottakanttiini

Pohja:

4 munaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

2 dl riisi/mannapuuroa

1 tl leivinjauhetta

Pohja tehdään uunipellille. Paistetaan kullan ruskeaksi 200 asteessa noin 15 min.

Täyte 1, vaniljakiisseli

4-5 munan keltuaista

2 rkl sokeria

2 dl kermaa

1 vaniljatanko / siemenet

Keltuaiset ja sokeri vispilöidään paksupohjaisessa kattilassa. Joukkoon lisätään kerma, seosta samalla lämmittäen ja hämmentäen, kunnes seos alkaa kiehua ja sakkautua. Maustetaan vaniljatangolla ja annetaan jäähtyä.

Täyte 2, sitruunakermavaahto

5 dl kuohu/vispikermaa vaahdotetaan ja lisätään joukkoon pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu.

Täyte 3

1 dl appelsiinimarmeladia

Leivoksen kokoaminen

Jäähtynyt pohja leikataan puoliksi. Vaniljakiisseli tasoitetaan pohjan toiselle puolikkaalle ja kiisselin päälle laitetaan osa sitruunakermavaahdosta. Pohjan toinen puolikas nostetaan täytteiden päälle ja painellaan kevyesti, jotta ainekset asettuvat paikoilleen. Leivoskakku päällystetään lopulla sitruunakermavaahdolla, jonka päälle tasoitetaan vielä appelsiinimarmeladia. Kakku koristellaan appelsiinin lohkoilla.

Lähde ja kuva: Lottamuseo ja museokahvila Lottakanttiini

SUOSITUIMMAT