Lumikaaos tulossa! Helsingin pelastuslaitos pyytää välttämään ylimääräistä liikkumista ja autoilua – julkaisi varoittavan kuvan


Ilmatieteen laitos ja Foreca ennustavat maan eteläosaan sekä Satakuntaan ja Pirkanmaalle jopa yli puoli metriä lunta maanantain ja keskiviikon välillä. Yläpuolella Forecan lumisadeanimaatio.

Maanantaina alkanut maan eteläosien lumisade kiihtyy tiistain vastaisena yönä. Ennusteiden mukaan suurimmat lumikertymät saadaan Rauma-Lahti-linjan eteläpuolella, jossa voi sataa lunta pelkästään tiistain aikana yli 20, paikoin lähes 40 senttimetriä.

Maanantain ajokeli on koko maassa huono ja etelässä sekä lounaassa tilanne muuttuu yöllä erittäin huonoksi. Lisäksi varsinkin lounaassa lumisade voi olla niin märkää, että se taivuttaa puita sähkölinjoille ja aiheuttaa sähkökatkoja.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos kehotti Twitterissä välttämään ylimääräistä autolla liikkumista.

– Huonon ajokelin vuoksi pelastuslaitos kehottaa välttämään ylimääräistä liikkumista autolla. Runsaampi lumisade alkaa ennusteen mukaan Helsingissä ensi yönä puolen yön jälkeen, ja lunta tulee ilmeisesti yhtäjaksoisesti ainakin keskiviikon aamuun saakka. #huonoajokeli#lumipyry

Hieman myöhemmin Helsingin pelastuslaitos kehotti ihmisiä varovaisuuteen ja ylipäätään välttämään ylimääräistä liikkumista. Julkaisussa oli kuva ajoväylältä suistuneesta paloautosta.

Forecan meteorologi Joanne Rinne arvioi, että lumimyrskyn tullessa myös etelästä kaakkoon kääntyvä tuuli voimistuu merialueilla jopa myrskylukemiin. 10 minuutin keskituulennopeudeksi on ennustettu merellä paikoin jopa yli 21 m/s. Maa-alueillakin etenkin maan etelä- ja länsiosassa voi esiintyä tiistain vastaisen yön ja tiistaiaamun aikana myrskypuuskia. Voimakas tuuli yhdistettynä runsaaseen lumentuloon tietää sekä näkyvyyden merkittävää heikkenemistä liikenteessä että tuulituhojen riskiä. Tiistaina päivällä voimakkaimmat tuulet heikkenevät.

Lauhtuminen ja uudelleenjäätyminen tietää pääkallokeliä, kun päivälämpötila nousee Varsinais-Suomen ja Satakunnan tuntumassa tiistaina hieman nollan yläpuolelle ja satava lumi on märkää. Vesisadekin on lounaassa aivan rannikolla lumisateen mukana mahdollista.

Muualla maan etelä- ja länsiosassa on tiistaina 0…5 pakkasastetta, maan itäosassa pakkasta on 7…13 astetta ja Lapissa 10…20 astetta.

Lounaassa lämpötila putoaa tiistai-iltana uudelleen pakkaselle, jolloin sohjoiset ja märät tienpinnat jäätyvät; sekä kävely- että ajotiet muuttuvat erittäin liukkaiksi, epätasaista luistinrataa muistuttaviksi.

Keskiviikkona lumisateet vähitellen heikkenevät ja keskiviikon aikana lunta tulee enää muutamia senttejä.

Forecan mukaan Suomen valtaavat tulipalopakkaset keskiviikon jälkeen. Torstaina ja perjantaina etelässä on jo paikoin parikymmentä astetta pakkasta, maan keskiosassa jopa yli 30 astetta. Lapissa pakkanen voi olla paikoin vielä kireämpää.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT