Mikä on tämä mönkijän Marsista löytämä mysteerinen vihreä kivi?


Yhdysvaltojen avaruusjärjestön NASA:n Marsiin lähettämä Perseverance-mönkijä on löytänyt planeetalta mystisen vihreän kiven.

Suomalaistakin huipputekniikkaa sisältävä Perseverance (suom. Sisu) laskeutui Marsiin helmikuussa ja on siitä lähtien tutkinut planeettaa ja sen sääolosuhteita.

Maaliskuun lopussa Jezeron kraatterista löytynyt kivi on osoittautunut NASA:n tutkijoille täydeksi mysteeriksi. Noin 15 senttiä läpimitaltaan oleva murikka on väriltään vihreä ja siinä on useita reikiä. Neljän pienen reiän rivi on puolestaan tehty Perseverancen laserilla kokeita varten.

Tutkijat ovat ymmällään siitä, mikä vihreä kivi on ja miten se on ajautunut löytöpaikkaansa. Sen arvellaan olevan mahdollisesti sään irrottama pala Marsin kallioperästä tai meteoriitti, tai mahdollisesti jotain muuta. Se on voinut kulkeutua sijaintiinsa myös veden mukana.

Alla kuva kivestä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen outo Marsista löydetty kivi, sillä Curiosity-mönkijä löysi planeetan pinnalta kolme saman tyyppistä möhkälettä vuonna 2014. Ne koostuvat pääosin raudasta ja kaksi suurinta niistä on noin kahden metrin kokoisia. Alla kuva aiemmasta löydöstä, jossa näkyy kaksi järkälettä. Pyöreät kohdat ovat suurennoksia.

Kuva: NASA/JPL-Caltech

Pääsiäislauantaina Perseverance-mönkijän mukana ollut NASAN Ingenuity-helikopteri teki ensilaskeutumisensa onnistuneesti. Ingenuity on ensimmäinen ihmisten lähettämä väline, joka kykenee lentämään punaisella planeetalla paikasta toiseen.

Lähde: Live Science

Ylin kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT