Miksi Jukka Kuoppamäki ei koskaan palannut Suomeen? ”Se oli todella karvas pala nieltäväksi”


Varsinkin kappaleestaan ”Sininen ja valkoinen” suomalaisten sydämiin ikiajoiksi piirtynyt Jukka Kuoppamäki on ollut Sirpa-vaimonsa kanssa avioliitossa 60 vuotta. He ovat asuneet Saksassa vuodesta 1975 lähtien.

Vuosikymmenien aikana on arvuuteltu, miksi he eivät koskaan palanneet Suomeen. Vastaus selviää tuoreesta elämäkertakirjasta Jukka Kuoppamäki Elämän mittainen laulu (Docendo).

Kuoppamäet kuulivat 1970-luvulla Suomessa ystäviltä saksalaislähtöisestä Kristiyhteisöstä ja menivät tutustumaan kirkkoon. Tästä Kuoppamäelle syntyi kipinä lähteä opiskelemaan Kristiyhteisön papiksi Saksassa. Pariskunnan oli tarkoitus muuttaa takaisin Suomeen muutaman työvuoden jälkeen, mutta toisin kävi.

Kuoppamäki paljastaa kirjassa kokevansa elämänsä suurimmaksi vastoinkäymiseksi sen, ettei hän lupauksista huolimatta päässyt tekemään Kristiyhteisön papin työtä Suomeen. Hän ylläpiti julkisesti mielikuvaa, että halusi työskennellä pappina nimenomaan Saksassa, vaikka se ei pitänyt paikkaansa.

– Olin luopunut kaikesta, luottanut lupauksiin ja laittanut koko elämäni yhden kortin varaan… Se oli todella karvas pala nieltäväksi ja siitä oli vaikea puhua kenenkään kanssa, koska tunsin myös pettäneeni perheeni, Kuoppamäki kertoo kirjassa.

Jälkeenpäin ajatellen, Kuoppamäki uskoo että olikin hyvä, että hän ei päässyt takaisin Suomeen, koska esimerkiksi Dortmundin seurakunta kasvoi paljon hänen ansiostaan. Hänelle oli myös kerrottu, että pappi ei voi olla iskelmälaulaja, joten hänelle sopi, että hän pystyi olemaan edelleen muusikko Suomessa, jossa hän ei ollut koskaan työskennellyt pappina.

Kuoppamäki pääsi eläkkeelle vuonna 2012, jonka jälkeen perhe asettui Kölniin. Merkittävä syy Kuoppamäkien Saksaan jäämiselle olivat myös pariskunnan seitsemän lasta, joista neljä asuu pysyvästi Saksassa.

1. syyskuuta 80 vuotta täyttävän Jukka Kuoppamäen kappaleet keskittyvät usein rakkauteen, Suomeen ja kaipaukseen. Tunnetuimpiin hänen itselle sekä muille tekemiin kappaleisiin kuuluvat 50 vuotta sitten julkaistun ”Sinisen ja valkoisen” lisäksi muun muassa hitit ”Paljon sanomatta jää”, ”Pieni mies”, ”Kiskot vievät etelään”, ”Tämä taivas, tämä maa”, ”Satulinna” (Jari Sillanpää) ja ”Anna mulle tähtitaivas” (Katri Helena).

Jukka Kuoppamäki Elämän mittainen laulu -elämäkertakirjan (Docendo) ovat kirjoittaneet Ari Mennander ja Kaisa Rantanen.

SUOSITUIMMAT