Mitä tapahtuu Kirsti Paakkasen miljoonataloille? Yksi sijaitsee maailman kalleimpiin kuuluvalla alueella – päätöksen tekee mies, joka ei saanut kutsua hautajaisiin


Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen menehtyi 92-vuotiaana marraskuun alussa ja hänet siunattiin Helsingin Hietaniemessä lauantaina 22.1.2022.

Paakkanen muutti testamenttiaan noin vuosi ennen kuolemaansa ja päätti, että hänen omaisuutensa menee nimeään kantavalle säätiölle, jonka hallituksen tuore puheenjohtaja on Paakkasen asioita 47 vuotta hoitanut Kari Miettinen.

Lue myös: Minne katosivat Kirsti Paakkasen miljoonat ja miksei asiainhoitaja saanut kutsua hautajaisiin?

Paakkanen testamenttasi säätiölle muun muassa sijoitusyhtiönsä, jolla on voitonjakokelpoista pääomaa 35 miljoonaa euroa. Miettinen on myös yhtiön osakas ja hallituksen puheenjohtaja. Hänen vaimonsa on yhtiön hallituksen jäsen. Lisäksi Paakkasella oli muun muassa arvokiinteistöt Ranskan Rivieralla, Espoon Westendissä ja Saarijärvellä. Mielenkiintoista kiinteistöissä on se, että Ranskan ja Westendin arvotalot ovat sataprosenttisesti edellä mainitun sijoitusyhtiön omistuksessa.

Taloussanomat kysyi säätiöiden ja vero- ja lakiasioiden asiantuntijalta Ari Engblomilta, mitä kiinteistöille tulee tapahtumaan perinnönjaon jälkeen. Menevätkö ne säätiön käyttöön vai myyntiin? KPMG:n lakipalveluiden johtajana toimiva Engblom toteaa, että jos ne kaikki säilytettäisiin, siitä voisi muodostua liian suuri varallisuuskeskittymä säätiön sijoitussalkkuun. Yleensä säätiöt pyrkivät hajauttamaan sijoituspääoman riskiä eri kohteisiin, kuten osakkeisiin, korkopapereihin ja kiinteistöihin.

Suomessa olevista kahdesta kiinteistöstä menisi myyntiveroa 20 prosenttia. Ranskan kiinteistön verotus on vielä arvoitus erilaisten vähennysten ja säännösten vuoksi. Se voi Taloussanomien mukaan olla ”mitä tahansa 0-60 prosentin välillä”.

Ranskan Rivieralla sijaitseva kiinteistö Le Voile on rakennettu seitsemään tasoon merenrantarinteeseen. Alue kuuluu maailman kalleimpiin. Seiskan saaman arvion mukaan luksusvillan arvo on noin 25–30 miljoonaa euroa. Engblom arvioi, että Ranskan asunto sopisi esimerkiksi taiteilijoiden tai suunnittelijoiden asuin- tai kohtaamispaikaksi, kuten Suomen Rooman-instituutti Villa Lante.

Westendin rannassa sijaitsevan kolmikerroksisen omakotitalon pelkkä tontti on useiden miljoonien arvoinen. Seiskan saaman arvion mukaan talon hinta voi olla jopa 10 miljoonaa euroa.

Saarijärvellä Lanneveden rannalla sijaitsevan kesäasunnon hintaa ei ole arvioitu. Engblom uskoo, että myös Saarijärven kesäasunto voisi toimia Ranska asunnon tavoin vaikkapa retriittipaikkana luovien ihmisten ajatushautomolle.

Engblom toteaa, että päätöksen arvokiinteistöjen kohtalosta tekevät säätiön vastuuihmiset, eli käytännössä Kari Miettinen vaimonsa kanssa. Miettinen ei ole vastannut Taloussanomien asiasta esittämiin kysymyksiin.

Lähteet: Taloussanomat, Seiska

SUOSITUIMMAT