Useat sairaudet lyhentävät odotettavissa olevaa elinikää, joten Munuais- ja maksaliitto kertoo Maailman munuaispäivänä muutaman yksinkertaisen toimenpiteen, joiden avulla voit vaikuttaa asiaan.
Krooninen munuaistauti on merkittävä kansanterveysongelma, jota sairastaa tuoreen arvion mukaan noin 10 prosenttia väestöstä. Suomessa munuaistaudin ennustetaan lisääntyvän merkittävästi seuraavien 10–15 vuoden kuluessa. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa 10.3. vietettävänä Maailman munuaispäivänä, että munuaisterveyteen voi vaikuttaa oikeilla elintavoilla.
Munuaisten hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta, koska kroonisen munuaistaudin on todettu lyhentävän odotettavissa olevaa elinikää ja jo lieväänkin munuaistautiin liittyy suurentunut sydän- ja verisuonitapahtumien riski.
Alla helppoja ohjeita terveyden kohentamiseksi ja eliniän pidentämiseksi.
Vähennä suolan käyttöä
Matala suolan saanti suojaa kohonneelta verenpaineelta sekä sydän- ja verisuonisairauksilta. Suolan käytön vähentäminen laskee verenpainetta ja voi vähentää verenpainelääkityksen tarvetta.
Seuraa verenpainettasi
Koholla oleva verenpaine voi vaurioittaa munuaisiasi. Normaali verenpaine kotona tehdyissä mittauksissa on alle 125/80 mmHg. Kun verenpaine nousee, kohoaa myös riski kuolla sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen. Verenpaineen nousu kohottaa myös riskiä saada eteisvärinä tai sydämen vajaatoiminta.
Lopeta tupakointi ja käytä alkoholia vain kohtuullisesti
Tupakointi vahingoittaa koko elimistöä ja lisää merkittävästi monien sairauksien riskiä. Se aiheuttaa verisuonten seinämissä jatkuvan tulehdustilan, joka nopeuttaa verisuonten ahtautumista, kalkkeutumista ja jäykistymistä. Runsas alkoholin käyttö nostaa painoa, veren huonoja rasva-arvoja ja aiheuttaa suola- ja mineraalitasapainon häiriöitä.
Jo pienikin painonpudotus auttaa
Ylipaino kuormittaa kehoa. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja.
Ole fyysisesti aktiivinen
Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa suotuisasti verenpaineeseen, laskee verensokeritasoa ja parantaa monilla meistä myös mielialaa.
Lisää kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen syöntiä
Terveellinen ruokavalio, runsaskuituinen ja vähäsuolainen ruoka sekä kovien rasvojen välttäminen ovat keinoja laskea kohonnutta verenpainetta ilman lääkehoitoakin.
– Lievä tai kohtalaisen vaikea-asteinenkaan munuaistauti ei aiheuta mitään oireita, joten ainoa tapa selvittää munuaisten toiminta on käydä laboratoriokokeissa, kertoo sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Satu Mäkelä TAYS:sta.
Munuaisten toiminnan voi tarkistuttaa yksinkertaisin testein: kreatiniiniarvo verinäytteestä (P-Krea) ja virtsan valkuaisen määrä virtsanäytteestä (U-AlbKre).
– Diabetesta sairastavilla, munuaisarvoja tulisi seurata vuosittain. Verenpainetautia sairastavilla arvot tulisi tarkastaa 1–2 vuoden välein. Arvojen tarkistuttaminen on aiheellista myös, jos lähisuvussa on perinnöllinen munuaistauti, jos on selvästi ylipainoinen, tai jos sairastaa sydän- tai verenkiertosairautta, Mäkelä jatkaa.
Munuaisilla on keskeinen tehtävä elimistön kuona-aineiden poistossa sekä neste-, suola- ja happo-emästasapainon säätelyssä. Munuaiset osallistuvat myös verenpaineen säätelyyn. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.
– On tärkeää, että munuaissairaus todetaan ajoissa. Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa lääkehoidolla, ravitsemushoidolla ja elintavoilla, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton munuaisasiantuntija Maarit Heinimäki.
Avoin yleisöluento tänään
Munuais- ja maksaliitto järjestää kaikille avoimen yleisöluennon torstaina 10.3. klo 17.30–19.00. Luennolla puhuvat nefrologi Satu Mäkelä TAYSista ja ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä. Luennolla MasterChef 2014 Miro Kurvinen antaa vinkkejä, miten ruokaan saa makua ilman suolaakin.
Luentoa voi seurata tässä osoitteessa.