Näin onnistut painonhallinnassa – unohda ensimmäiseksi nämä myytit


Jos kamppailet painonhallinnan kanssa, jaan nyt tärkeimmät asiat, mitä onnistuminen vaatii!

1. Motivaatio – jos tahdot, niin pystyt!

Motivaatiolla on painonpudotuksessa ja -hallinnassa ratkaiseva merkitys. Kun ihmisellä on vahva sisäinen motivaatio, hän kyllä onnistuu.

Jos elämäntapamuutos lopahtaa aina uudestaan, silloin motivaatio ja tahto ei ole tarpeeksi kova. Eli jos haluat onnistua, sinun sinun tulee löytää oikea motivaatio ja tahtotila.

2. Tiedosta tämä: Oikotietä ei ole!

Epäonnistuneita yrityksiä yhdistää usein käsite “pikadieetti”. Halutaan tuloksia nopeasti. Ei sitouduta siihen, että painonpudotus vaatii monta pysyvää muutosta. Etsitään ihmepillereitä ja keinoja kuinka paino putoaisi kuin itsestään. Pitää tiedostaa, että oikotietä ei ole.

Onnistunut painonpudotus vaatii myös henkisen työn.

3. Tee suunnitelma johon myös sitoudut

Monesti painonpudotus tyssää joko suunnitelman puuttumiseen tai siihen sitoutumattomattomuuteen. Ostetaan ruokavalio, mutta sitä noudatetaan epäsäännöllisesti. Tai hankitaan salikortti, mutta treenaataan salilla ilman valmentajaa/suunnitelmaa. 

Painonpudotus vaatii AINA suunnitelman ja siihen sitoutumisen. Tuloksia ei synny jos teet jotain sinne päin. Monesti ohjeista lipsutaan ja ihmetellään kun tuloksia ei synny.

Jos mahdollista, hanki personal trainer, joka laatii sinulle räätälöidyn ohjelman. 

4. Perusasiat kuntoon

  • Syö säännöllisesti ja löydä hyvä ateriarytmi. Vältä napostelua.
  • Käytä runsaasti kasviksia. Lautasmalli ”puolet kasviksia” on hyvä mittari.
  • Pidä annoskoot kohtuullisina: usein ihminen kokee syövänsä kohtuullisia tai pieniä annoksia, mutta todellisuudessa annokset ovat aivan liian suuria.
  • Vähennä alkoholinkäyttöä tuntuvasti.
  • Vähennä herkkujen ja pikaruokien syöntiä merkittävästi.
  • Harrasta liikuntaa monipuolisesti useamman kerran viikossa ja lisää hyötyliikuntaa. 
  • Mitä paremmin nukut, sitä helpommin kilot tippuvat. Unen laatu usein paranee elämäntapamuutoksen myötä, lisäämällä arkeen liikuntaa sekä syömällä säännöllisesti ja terveellisesti. 

5. Mikäli painonpudotus on pysähtynyt, vaihda harjoitustehojasi ja harjoitusohjelmaasi.

Kun aloitat harjoittelun tauon jälkeen tai ilman aikaisempaa harjoittelukokemusta, saat alussa tuloksia lähes millaisella harjoitusohjelmalla tahansa.

Keho kuitenkin tottuu saman harjoitusohjelman-, tai samantehoisen harjoitusohjelman toistamiseen. Mikäli painonpudotus on pysähtynyt, vaihda harjoitustehojasi ja harjoitusohjelmaasi.

Unohda seuraavat myytit!

1. Unohda pussikeittodieetit

Dieetti perustuu aina vähäkaloriseen ruokavalioon, jolloin paino kyllä tippuu. Tällaisen pussikeittodieetin aikana kuitenkin menetetään lihasta, joka pitäisi aineenvaihduntaa yllä. Kun dieetti lopetetaan, keho on säästöliekillä ja aineenvaihduntataso alhaalla. Kun palataan normaaliin ruokailuun keho varastoi kaiken ylimääräisen energian rasvaksi. Lihominen tapahtuu samalle tasolle nopeasti ellei nopeammin, kuin painoa pudottaessa.

Laita ruokavaliosi kuntoon alan ammattilaisen, kuten personal trainerin kanssa ja tiedosta että pysyviä tuloksia saa aikaan vain pysyvillä muutoksilla.

2. Yleinen virhe painonpudotuksessa on lihaskuntoharjoittelun tai kuntosaliharjoittelun välttäminen, koska sen uskotaan nostavan painoa. Periaatteessa hankkimalla lisää lihasta painosi voi nousta, mutta lihas auttaa sinua polttamaan rasvaa pois kehostasi. Lihaskunnon lisääminen nostaa perusaineenvaihduntaasi reilusti ylöspäin ja näin saat kiinteämmän kehon.

Valitse siis lenkkeilyn lisäksi liikuntamuodoksi myös muita liikuntamuotoja ja harrasta lihaskuntoharjoittelua!

Huom! Painonhallinta ei välttämättä vaadi personal traineria tai edes salikorttia. Se vaatii ennenkaikkea järkevää syömistä ja terveellisiä elämäntapoja. Mutta monelle personal trainer voi olla apu päästä alkuun. On yleistä, että syödään tietämättä väärin, liikaa tai liian vähän, ja siksi tuloksia ei synny. Ammattolaisen kanssa on helppo löytää korjausta vaativat asiat ja saada tuloksia helpommin kuin yksin. Jaksaminen arjessa sekä treenimotivaatio kasvaa kun ruokavalio on kunnossa ja kun joku tsemppaa vieressä!

Tärkeintä kuitenkin on, että tykkäät itsestäsi juuri sellaisena kuin jo olet, etkä anna koskaan, missään tilanteessa painosi määrittää sinua!

Seuraathan minua myös Instagramissa ♥️

SUOSITUIMMAT