Vuodenvaihde edustaa uuden alkua ja uudenvuodenlupausten tekeminen vuoden ensimmäisenä päivänä kuuluu monen perinteisiin. Suunnittelet ehkä lopettavasi tupakoinnin, pudottavasi painoa tai liikkuvasi enemmän. Kuulostavatko vuoden 2021 lupauksesi tutuilta – ehkäpä juuri niiltä samoilta, jotka teit vuosi sitten?
Suuri osa lupauksista jää toteutumatta. Kuinka sitten pitää uudenvuodenlupaukset? Harvard Health Publishing -artikkelin mukaan ratkaisu löytyy uusien tapojen luomisessa.
Uusien tapojen omaksuminen vie aikaa ja energiaa. Uudenlainen käyttäytyminen ei tule automaattiseksi yhdessä yössä, mutta saatat huomata joitakin positiivisia muutoksia melko nopeasti. Kokeile näitä artikkelissa listattuja seitsemää keinoa pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi:
- Unelmoi suuria
Rohkeat unelmat ovat mukaansatempaavia. Haluatko juosta maratonin tai kilpailla triathlonissa? Onko tavoitteenasi pudottaa painoasi kymmenellä kilolla? Sinnikkyydellä ja ympäristösi tuella voit onnistua. Kunnianhimoinen tavoite usein inspiroi ympärilläsi olevia, he kannustavat sinua jatkamaan. Toiset auttavat mielellään käytännön keinoin, kuten treenaamalla kanssasi.
- Jaa isot unelmat tarpeeksi pieniin osiin
Pienetkin askelet saavat sinut lähemmäksi lopullista tavoitettasi. Ensimmäisen tavoitteen saavuttaminen voi antaa sinulle varmuutta siitä, että suoriudut onnistuneesti vaikeammistakin tehtävistä. Älä siis ylenkatso helppoa alkua. Onnistumisen tunne saa sinut tavoittelemaan lisää! Joten riko isot päämäärät pieniin osiin, ja nauti tavoitteidesi saavuttamisesta.
- Ymmärrä mistä vanhat tapasi tulevat
On hankala löytää tarpeeksi energiaa ja tahdonvoimaa ison elämänmuutoksen tekemiseen, ennen kuin ymmärrät, miksi olet pysytellyt vanhoissa tavoissasi ja rutiineissasi.
Epäterveelliset tavat kuten liikasyöminen ja tupakointi tarjoavat välittömiä nautintoja. Joten kun haluat tehdä pysyvän muutoksen, pohdi tapojesi taustalla olevia seikkoja perinpohjaisesti. Jatka niiden asioiden tekemistä, joista nautit epäterveellisessä tavassasi, mutta ilman huonoa tapaa. Esimerkiksi, jos nautit tupakkatauoista, pidä tauko ja nauti siitä, mutta jollain terveellisemmällä tavalla. Muutoin pyrit muutokseen vastatuulessa, ja kestävän tuloksen saavuttaminen on epävarmaa.
- Sitouta itsesi
Sitoudu lupaukseesi tekemällä kirjallinen tai suullinen lupaus ihmiselle, jolle et halua tuottaa pettymystä. Näin rohkaiset itseäsi jatkamaan läpi vaikeuksien. Voit tehdä lupauksen puolisolle tai lapselle, opettajalle, lääkärille, esimiehelle tai ystäville. Haluatko enemmän tukea? Julkaise lupauksesi Facebookissa, twiittaa se seuraajillesi tai etsi vertaistukiryhmiä internetistä.
- Huomioi pienetkin voitot
Kutsu itseäsi voittajaksi jo ennen kuin olet suorittanut viimeisen kilometrin maratonista, tai tiputtanut jokaisen haluamasi painokilon. Muutokset ovat usein asteittaisia. Rohkaise itseäsi pysähtymällä huomioimaan pienet ja suuret onnistumiset matkalla tavoitteeseesi. Anna valmentajasi tai puolisosi taputtaa sinua olalle. Pyydä perhettä ja ystäviä kannustamaan eteenpäin.
- Opi menneistä
Kun menestyt huonosti muutoksen teossa, kohtele epäonnistumisiasi kuin askeleina maalia kohti. Miksi? Koska jokainen vilpitön yritys on oppitunti. Kun kohtaat vaikeuksia, mieti mikä toimi, ja mikä ei. Ehkä haaste oli liian suuri? Jos niin, vaihda vähemmän kunnianhimoiseen tavoitteeseen, tai pilko se pienempiin osiin.
- Kiitä itseäsi
Unohda täydellisyys. Maratonissa maaliin saakka pääseminen on voitto, vaikka päätyisit kävelemään yhtä paljon kuin juoksemaan. Liikkuessa – ja monien muiden asettamiemme tavoitteiden kanssa – hyödyt, vaikka tekisit vähemmän kuin haluaisit. Vähäinenkin aktiivisuus on aina parempi kuin ei mitään. Jos tavoitteesi tiistaille on 30 minuutin jumppa, mutta kerkeät tehdä vain 10 minuuttia, ole silti kiitollinen. Ehkä huomenna sinulla on enemmän aikaa.
Lähde: Harvard Health Publishing