Näin saat verovähennystä mm. hoitotyöstä, siivouksesta tai remontista – yksi ikäryhmä korostuu edun käyttäjissä


Yksi suosituimmista verovähennyksistä on kotitalousvähennys, jota haki viime vuonna lähes 460 000 suomalaista, suurimpana ikäryhmänä 50–69-vuotiaat.

Verohallinnon mukaan 50–69-vuotiaat hakivat kotitalousvähennystä vuonna 2020 kaikkiaan 161,6 miljoonalla eurolla, joka on 42 prosenttia kaikista haetuista kotitalousvähennyksistä.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Helpoin keino kotitalousvähennyksen hakemiseen on ilmoittaa tiedot teettämästään työstä OmaVerossa esitäytetyllä veroilmoituksella, johon merkitään työn tekijän tiedot, maksettu määrä arvonlisäveroineen sekä työn osuus maksetusta määrästä.  

Verotietoja on täydennetty aktiivisesti OmaVerossa, viime vuonna sen teki 85 % Verohallinnon asiakkaista.  

Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa myös joko paperilomakkeella 14A tai 14B, jonka voi tulostaa vero.fi:stä tai tilata puhelinpalvelusta. Jos asioi paperilla, on tärkeä muistaa, että lomakkeiden pitää olla Verohallinnossa toukokuun määräpäivään mennessä.  

Mitä kotitalousvähennykseen kuuluu?

Kotitalousvähennystä voi saada tavallisista kotitalous-, hoiva- tai hoitopalveluista tai kunnossapito- ja perusparannustöistä, joita ostat kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi siivous, lastenhoito tai remontti. Vähennystä voi saada myös, jos työtä ostaa esimerkiksi omalle vanhemmalleen.  

– Kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää, ei verotettavien tulojen määrää, kuten moni muu verovähennys. Siksi esimerkiksi paljon hoitotyötä ostanut tai suuren remontin teettänyt voi säästää veroissa yli kaksi tuhatta euroa kotitalousvähennyksen ansiosta, sanoo ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.   

Vuodelta 2021 kotitalousvähennystä voi saada korkeintaan 2 150 euroa. Kotitalousvähennystä saa viime vuodelta 40 prosenttia vähennykseen oikeuttavasti työstä, kuitenkin korkeintaan 2 250 euroa. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu. 

Korotettu kotitalousvähennys ei koske viime vuotta 

Tämän vuoden alussa vähennyksen maksimisumma nousi väliaikaisesti 3 500 euroon kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta, ja sitä voi saada 60 prosenttia vähennykseen oikeuttavasta työstä. Korkeamman kotitalousvähennyksen voi saada myös, jos vaihtaa öljylämmityksen toiseen lämmitysmuotoon.  

Korotettua kotitalousvähennystä voi hakea ilmoittamalla kotitalousvähennyksen muutosverokortin hakemisen yhteydessä tai vuoden kuluttua esitäytetyllä veroilmoituksella.  

Palkansaajien ja eläkeläisten täydentämisen määräpäivät ovat 10.5., 17.5. ja 24.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta. 

Nyt siis kannattaa mennä nopeasti täydentämään omaa esitäytettyä veroilmoitusta vähentämällä siinä viime vuonna teetettyjä töitä. 

Lähde ja kuva: Vero.fi

SUOSITUIMMAT