Ostamassa käytettyä autoa? Lue asiantuntijan vinkit


Erityisesti käytetyt autot kiinnostavat autokauppoja suunnittelevia. Alla vinkkejä, mitä käytetyn auton ostamisessa tulee ottaa huomioon.

Joka neljäs suomalainen suunnittelee hankkivansa auton seuraavan 12 kuukauden aikana, selviää LähiTapiolan kyselystä. Ensisijaisesti käytettyä autoa kiikaroi 9 % ja uutta 5 % vastaajista.

Kyselytutkimuksen vastaajat kertoivat kiinnittävänsä ensisijaisesti käytettyä autoa ostaessaan eniten huomiota auton kuntoon (67 %), ajettuihin kilometreihin (62 %), ostohintaan (53 %) ja huoltohistoriaan (50 %), jos olisivat ostamassa ensisijaisesti käytettyä autoa.

Miesten ja naisten näkemykset käytetyn auton valintakriteereistä eivät eroa kyselyn mukaan merkittävästi. Suurimmat erot syntyivät suhtautumisessa auton merkkiin, käyttövoimaan ja turvallisuuteen. Naisista useampi kuin miehistä kiinnittäisi huomiota ostettavan auton turvallisuuteen (35 % – 25 %). Miehistä useampi kuin naisista pitäisi tärkeänä ostettavan auton käyttövoimaa (32 % – 20 %) ja auton merkkiä tai mallia (41 % – 29 %).

Muista nämä vinkit autokaupassa

1. Mieti auton käyttötarpeet ja odotukset

 • Tarvitaanko paljon tavaratilaa? Onko kyydissä usein useampia matkustajia? Ajatko pääasiassa kaupunkiajoa?
 • Päästöt: Nyrkkisääntö on, että uudemmat autot ovat pääsääntöisesti turvallisempia ja vähäpäästöisempiä kuin iäkkäämmät autot.
 • Käyttötarpeiden ollessa selvät, on helpompi ratkoa, mikä käyttövoima olisi itselle sopiva valinta.

2. Budjetti – ostohinta ei ole sama kuin autoilun kustannukset

 • Ostohinnan lisäksi valintakriteerinä kannattaa pitää auton arvioituja käyttö- ja huoltokuluja sekä jälleenmyyntiarvoa. Trafin ajoneuvoverolaskurilla on helppo selvittää auton vuotuiset veroluonteiset maksut.
 • Autojen huoltopalveluita tarjoavien yritysten kotisivuilta löytyy tietoa huoltohinnoista ja yleisimmistä korjauksista, jotka helpottavat huolto-ja korjauskuluja arvioitaessa. Pienimmillä huoltokuluilla pääsee todennäköisimmin vähän ajetuissa ja hyvin huolletuilla keskikokokoisilla tai sitä pienemmillä autoilla.
 • Jälleenmyyntiarvon kehitys on osa autoilun kustannusten arviointia. Arvonalennus on uuden auton kohdalla ensimmäisenä vuotena suurin ja jatkuu pääsääntöisesti viisi ensimmäistä vuotta jyrkempänä kuin siitä eteenpäin. Merkki- ja mallikohtaisia eroja toki on.

3. Auton tiedot

 • Ajoneuvon laajat tiedot saa selvitettyä esimerkiksi Trafin maksullisesta verkkopalvelusta. Auton huoltohistoriaan kannattaa paneutua ajan kanssa. Dokumentaatio on usein sähköisessä muodossa, joten sen todentamiseen voi tarvita huoltoliikkeen apua, ellei paperisia laskuja tai huoltokirjaa ole saatavilla.
 • Uudemmissa autoissa on vikadiagnostiikkaa eli auto tutkii itse omaa kuntoaan ja ilmoittaa vioista tai huollon tarpeesta, niinpä auton ajotietokoneen tarjoaman infoon kannattaa tutustua. Usein ajoneuvon näytöille on saatavissa myös tieto seuraavasta huollosta eli joko aika tai kilometrimäärä seuraavaan huoltoon.
 • Järjestäytyneestä autokaupasta ostetuissa autoissa kuluttajansuoja toimii parhaiten. Veroluonteiset maksut ovat hoidettuna sekä katsastus ajan tasalla. Usein myös auton historia on selvillä, kun autoliike on perehtynyt siihen joko ostaessaan auton tai ottaessaan sen vaihdossa.

4. Auton kunnon tarkistus ja koeajo

 • Auton silmämääräisen tarkastelun voi tehdä itsekin: maalipinnan kunto, tuulilasin kiveniskemät ja sisäverhoilun kunto sekä renkaiden kuluneisuus ja niiden ikä.
 • Öljyt ja nestepintojen tasot on hyvä tarkastaa ja samoin akun ikä. Sähkölaitteiden toimivuus on helppo itse todentaa, samoin keskuslukituksen ja mahdollisesti sähkösäätöisten istumien toimivuus. Iäkkäämpiin ja paljon ajettuihin autoihin on hyvä tutustua myös altakäsin: nosturin avulla auton alustan ja pakoputkiston saa tarkastettua silmämääräisesti. Samoin vetoakseleiden suojakumit ja muut vastaavat alustan osat.
 • Renkaiden pitäisi olla kuluneet tasaisesti koko kulutuspinnaltansa. Renkaiden kuluneisuus joko sisä- tai ulkoreunoista voi kertoa pyörän asentokulmien tarkastuksen ja säädön tarpeesta. Muista tarkastaa myös varapyörä ja tunkki sekä mahdollinen renkaan paikkaussarja.
 • Automaattivaihteisissa autoissa kannattaa selvittää valmistajan suosittelema öljyn vaihtoväli ja onko öljy vaihdettu suosituksen mukaan. Myös jarrunesteen vaihtoväli on kahdesta-kolmeen vuoteen, toki riippuu auton käytöstä.
 • Hyvin suoritetulla koeajolla voi saada hyvinkin paljon tietoa ajoneuvon kunnosta. Niinpä siihen kannattaa varata aikaa. 
 • Ajo vaihtelevalla nopeudella ja epätasaisella alustalla voi tuoda esille epätavallisia ääniä, joiden alkuperä on syytä selvittää asiantuntijan toimesta. Koeajolla on hyvä selvittää myös ilmastoinnin toimivuus. Tarkista myös, ettei kojelaudassa pala mitään varoitusvaloja ja että kaikki toiminnot toimivat. Mikäli ajoneuvon tekniikka on tavanomaista erikoisempaa tai autolla on ajettu paljon, kannattaa harkita autoalan ammattilaisen pyytämistä koeajolle mukaan tai jopa auton kuntotarkastuksessa käyttämistä ennen ostopäätöstä.

5. Älä tee hätiköityä päätöstä

 • Vaikka auto näyttäisi sinulle täydelliseltä, tutustu ensin huolella sen dokumentteihin ja omistustietoihin. Selvitä myyjän henkilöllisyys ja oikeus auton myyntiin tarkoin sekä myöskin onko autolla useampia omistajia tai useampia haltijoita. Yksityisten välisessä kaupassa ei pidä maksaa autoa tai kaupan ennakkomaksuja ennekuin auto on nähty ja kaikki tarvittava selvitetty.
 • Selvitä Trafin kautta maksetut ajoneuvoverot.

6. Rekisteröinti ja vakuuttaminen

 • Ostetun auton vakuuttaminen ja rekisteröinti onnistuu vakuutusyhtiön sivuilta.
 • Varmista, että ajoneuvoon tulee liikennevakuutuksen lisäksi vapaaehtoinen eli kaskovakuutus. Kaskossa turvatasoja on useita, joten oikean vakuutusturvan valintaan kannattaa hieman paneutua ja varmistaa, että kaikki tarvittavat turvat tulee valituksi ja toisaalta, että autoon ei tule sellaisia vakuutusturvia, jotka itse kokee tarpeettomaksi.

Lähde: LähiTapiola

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT