Päivystävä infektiolääkäri Suomen koronatilanteesta: ”Minua huolestuttaa tosi paljon”


Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYS:in apulaisylilääkäri ja päivystävä infektiolääkäri Reetta Huttunen on ilmaissut sosiaalisessa mediassa huolensa Suomen koronarokotustilanteesta.

Huttunen on erityisen huolissaan rokottamattomien koronaan sairastuneiden vaikutuksista varsinkin sairaaloiden vuodeosastoilla ja tehohoidossa.

Alla kirjoitus kokonaisuudessaan:

”Minua huolestuttaa tosi paljon.

Olemme terveydenhuollossa, sekä THL:n että valtiovallan toimesta jokaikisessä mediassa viestineet huoltamme koronarokottamattomuuden seurauksista. Tästä on puhuttu koko syksy. Milloin milläkin tapaa. Huoli on todellinen ja rokottamattomuudella on todelliset seuraukset. Mitä ne seuraukset ovat? Minä ja kollegani näemme näitä potilaita taas kerran kiihtyvällä tahdilla sairaaloissamme ja teho-osastoilla. Se mitä lehdissä on kerrottu, on totta, tauti jyllää rokottamattomien keskuudessa. Onko se edes vakava? Kyllä on. Edelleen tauti on vakava, myös nuoret aikuiset sairastuvat ajoittain pahoin, vaikka muita sairauksia ei olisi. Et voi kuitenkaan etukäteen tietää oletko onnekas vai et. Tauti johtaa pahimmillaan erittäin vaikeaan hapenpuutteeseen ja keuhkojen toimintahäiriöön.

Edelleen ikäryhmästä riippuen – mutta nuoriin aikuisiin painottuen – meillä on ihmisiä, jotka eivät joko katso hyötyvänsä, pelkäävät rokotetta tai eivät saa aikaiseksi hakea sitä. Näitä ihmisiä on maantieteellisestä alueesta riippuen 10-40% ikäryhmästään.

Miksi minua huolettaa? Hetken näytti siltä että nyt pääsemme niskan päälle. Melkein juhlittiin. Nyt ei enää näytä hyvältä. Mistä se johtuu?

Erityisesti siitä että osa väestöstä ei ole rokottautunut. Vaikka nyt puuhataan jo kolmansia rokotuksia, laivan pohja vuotaa ja tapausmäärät lisääntyvät kun osa väestöstä ei ole hakenut niitä ensimmäisiäkään. Rokote on tehokas ja turvallinen, edelleen. Kaikki se, millä turvallisuus voidaan varmistaa, on tehty ja tehdään.

Yhteiskuntaa avataan; tietenkin se avataan kun meillä on rokotteita joilla tästä piti päästä eroon. Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet samassa käsityksessä. Virus kiertää rokottamattomien keskuudessa. Sairaalat ja teho-osastot alkavat taas kuormittua. Se vaikuttaa meidän kaikkien turvallisuuteen. Myös muut kuin koronapotilaat pitää hoitaa. Entä jos läheisesi joutuu auto-onnettomuuteen tai sairastuu muuhun vaikeaan tulehdukseen joka vaatii tehohoitoa? Hänetkin pitää saada mahtumaan teho-osastolle.

Jos et vielä ole ottanut koronarokotetta, katso kuntasi nettisivuilta, mistä voit sen saada. Varaa aika. Suosittele ystävääsi ja omaistasi tekemään samoin. Kiitos paljon!

Terveisin Reetta, päivystävä infektiolääkäri, Tays”

Alla upotettuna Huttusen julkaisu.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Terveyden asialla.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT