Peliarvostelu: Assassin’s Creed Valhalla


Kuten Assassin’s Creed Odyssey ja Origins, Assassin’s Creed Valhalla jatkaa täysin avoimen maailman RPG-linjalla.

Nimensä mukaisesti uutuuspelissä sukelletaan fanien pitkään odottamaan viikinkien armottomaan maailmaan, jossa veripalttua ei säästellä. Veriroiskeet sekä ruumiinosien ja päiden katkomiset voi pelissä toki kytkeä pois päältä, mutta kukapa hurjien viikinkien ystävä niin tulisi tekemään.

AC Valhalla on verisyydestään huolimatta hyvin kaunis peli, jonka auringonlaskuista ja -nousuista sekä luonnon kauneudesta tulee mieleen PS4:llä säväyttänyt Horizon Zero Dawn. Näiden kahden pelin teemat ovat täysin erilaiset, mutta molemmissa voi pelata mielenkiintoisella naishahmolla, jonka nimi Valhallassa on Eivor. Nimi on siitä hauska, että sitä voi käyttää myös mies. Useimmissa pelin mainoksissa esiintyykin miespuolinen Eivor, vaikka naispuolisen viikingin tyyli toimii pelin eri vaiheissa ja varsinkin repliikeissä jopa astetta paremmin. Naisen näkökulma tuo hahmoon ja koko pelisarjaan uudenlaista tuoreutta, joten hänet kannattaa valita pelihahmoksi.

Valhalla pyörii uuden sukupolven konsoleilla visuaalisesti kuin unelma ja 60 ruutua sekunnissa, vaikka bugejakin tosin alkuvaiheessa riittää ja peli voi jäätyä tai hahmo jäädä jumiin mitä erikoisempiin paikkoihin, kuten ikkunan karmiin. PS5:llä piirtosyvyys on huikea ja eri vaiheiden latausajat ovat niin naurettavan lyhyitä, että niiden aikana hädin tuskin ehtii lukea ensimmäistäkään odotteluajan ajanvietteeksi tarkoitettua vinkkiä. Tekniset pikku bugit eivät haittaa, koska ne voidaan korjata päivityksillä ja pelin maailma on niin valtava. Viihdyttävää tekemistä, tutkittavaa ja sivutehtäviä löytyy kymmeniksi ja kymmeniksi tunneiksi, puhumattakaan pääjuonesta, joka ei ole varsinaisesti maailmankaikkeuden yllättävin, mutta se on kuitenkin mielenkiintoinen.

Vaikka tekemistä pelissä riittää, upeiden grafiikkojen takia joskus on vain ihan pakko jäädä ihailemaan historiallisen Norjan ja Englannin henkeäsalpaavan upeita maisemia, joissa villieläimet juoksevat vapaina ja auringon säteet luovat kaiken ylle maagista valoaan.

Pelissä purjehditaan Eivorin synkästä lapsuudesta, perhetragedian kostamisesta ja Kuningas Haraldin yhdistämästä Norjasta veli Sigurdin kanssa joko omaisuus mukana tai tyhjin käsin ryöstöretkiä suorastaan kerjäävään Englantiin. Uuteen maahan muun muassa rakennetaan kukoistava viikinkiyhdyskunta ja liittoudutaan Ragnarssonin veljesten kanssa, joista etenkin Ivarr on varsin värikäs persoona.

Ryöstettävää ja taisteltavaa pelissä riittää yllin kyllin ja jos vaikkapa tarvikehakumatkalla tai linnoituksen hyökkäysmatkalla antautuu kaikille sen varrella tarjoutuville houkutuksille, jokaisesta matkasta tulee varsin pitkä. Lisäherkkuja on helppo löytää vaikkapa kirkonryöstöjen ja muun viikinkipuuhastelun lomasta, sillä kartasta löytyy joka puolelta keltaisia, turkooseja ja valkoisia palloja. Keltaiset pallot ovat aarteita, turkoosit mysteereitä ja valkoiset artefakteja. Näitä saa haltuun suorittamalla erilaisia tehtäviä ja haasteita.

Koska pelimaailma on valtava, siinä ei juurikaan juoksennella pitkiä matkoja, vaan liikkumiseen etappien välillä käytetään enimmäkseen hevosia ja viikinkilaivoja, jotka kulkevat jopa huvittavan nopeasti. Jos kaahaat hyökkäyslaivallasi Englannin kapeita jokia täysin purjein, tulet tekemään tuttavuutta rantakivikoiden kanssa ja miehistösi joutuu yhtenään kaivelemaan esiin airoja miekkojensa sijaan. Laivamatkoilla voi valita viihdykkeeksi joko viikinkitarinoita tai -lauluja, joita voi vaihdella mielensä mukaan, hieman kuin GTA:n autojen legendaarisia radiokanavia.

Tuttujen ja hyväksi todettujen AC-elementtien lisäksi peliin on saatu hauskoina uutuuksina mm. noppa- ja juomapelit sekä tarvittavaa karismaa kasvattava rap-henkinen sanailu-battle, johon tosin tarvitaan englanninkielen kohtalaista taitoa. Noppapeli on hauskaa ja kännäämisen aikana täytyy sarvesta kittaamisen ohessa pysyä tolpillaan, mikä ei välttämättä aina ole helppoa. Mukava ominaisuus pelissä on myös se, että voit kahakoiden aikana elvyttää taistelutovereitasi, jos heille käy köpelösti.

Pelissä hiippaillaan, salamurhataan ja päästään mukaan niin pieniin kuin massiivisiinkin taisteluihin, jotka voivat aluksi vaikuttaa hieman sekavilta, mutta sellaisia sodat väistämättä aina ovat, kun niitä koetaan yhden osallistujan silmin. Tehtävä on kuitenkin aina selkeä ja peli kuljettaa sinua määrätietoisesti eteenpäin veristen taisteluiden keskelläkin. Ja sitten vain kohti seuraavaa taistelua ja sen tuomaa kunniaa!

Valhalla on kaiken kaikkiaan upea ja mielenkiintoinen peli, jota vain haluaa jatkaa ja jatkaa eteenpäin, eikä se todellakaan lopu heti kesken. Erilaiset juonenkäänteet ja muinaisnorjalainen sekä salamurhaajien ikivanhan veljesjärjestön mystiikka nivoutuvat pelissä mainiosti yhteen ja jokainen viikinkimaailman, seikkailupelien sekä miekoilla ja kirveillä mäiskimisen ystävä saa siitä varmasti irti kaikkea sitä mitä haluaakin.

Tähdet: 4,5/5

Rating: 4.5 out of 5.

Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: PS 4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X, PC, Stadia
Genre: Seikkailu
Pelaajamäärä: 1
Ikäraja: 18
Kehittäjä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Julkaisupäivä: 10.11.2020

SUOSITUIMMAT


Kuten Assassin’s Creed Odyssey ja Origins, Assassin’s Creed Valhalla jatkaa täysin avoimen maailman RPG-linjalla. Nimensä mukaisesti uutuuspelissä sukelletaan fanien pitkään odottamaan viikinkien armottomaan maailmaan, jossa veripalttua ei säästellä. Veriroiskeet sekä ruumiinosien ja päiden katkomiset voi pelissä toki kytkeä pois päältä, mutta kukapa hurjien viikinkien ystävä...Peliarvostelu: Assassin's Creed Valhalla