Peliarvostelu: Gran Turismo 7


Polyphony Digitalin legendaarinen autopelisarja Gran Turismo on saapunut seitsemänteen osaansa tyylillä.

Yksinoikeudella PlayStationille saatavan supersuositun pelisarjan 25-vuotista taivalta juhlistava Gran Turismo 7 tarjoilee monia uusia elementtejä, mutta pelissä on myös paljon hyväksi todettua vanhaa ja tuttua.

Pelisarjan luoja Kazunori Yamauchi on noudattanut uusimmassakin versiossa kahta vanhaa sanontaa, eli hän ei ole yrittänyt keksiä pyörää uudelleen eikä ole yrittänyt korjata jotain, mikä ei ole rikki. Monia pelaamista helpottavia ja elävöittäviä elementtejä on lisätty, häikäisevän upeista grafiikoista puhumattakaan, mutta tietyt perusperiaatteet ovat pysyneet käytännössä samoina ensimmäisestä vuonna 1997 julkaistusta Gran Turismosta lähtien. Ja tämä ei ole huono asia.

Ensimmäinen uudistuksista nähdään jo ennen koko pelin latautumista konsolille, sillä hauskan kaahailun voi aloittaa Music Rally -moodissa latautumista odotellessa. Tämä on kuin hauska minipeli, jossa pyritään pysymään radalla kappaleiden loppuun asti.

Gran Turismo ei ole koskaan ollut varsinainen ultrarealistinen ajosimulaattori eikä siitä tuskin sellaista koskaan tulekaan, varsinkaan uramoodissa, mutta siihen on nyt lisätty mahdollisuus luoda niin tarkkoja ja yksityiskohtaisia kisoja erilaisten määritysten ja rajoitteiden kera kuin keksiä saattaa, mikä vie realismin aivan uudelle tasolle.

Omiin kisoihin voi räätälöidä esimerkiksi startin lähtöruudukosta.

Muun muassa auton pesemisten, öljynvaihtojen, huoltojen ja erilaisten tuunausten myötä sarjaan on tuotu takaisin kokonaisvaltaisuutta, jonka myötä peliä voisikin kutsua yleiseksi autoilumaailman simulaattoriksi, joka on onnistunut tuomaan mukaan ajamisen nautinnon lisäksi lukuisia autoista kiinnostuneiden ihmisten yleisiä mielenkiinnon kohteita.

Jo pelin alkuintrossa käydään tyylikkäästi läpi autoilun historiaa aivan alusta lähtien.

Kolarimallinnus noudattaa edelleen tuttua ja turvallista ”muutama naarmu ja kolhu” -linjaa. Ehkä Yamauchi ei vain kerta kaikkiaan halua nähdä pieteetillä piirrettyjä fantastisia autojaan runneltuina romukasoina. Tämä peli todellakin kunnioittaa ja ihailee täydestä sydämestään autoilua sekä autoja kaikissa muodoissaan, joten niiden romuttaminen ei vain sovi pirtaan.

Pelin grafiikat ovat jälleen tehneet harppauksen eteenpäin ja ne lähentelevätkin monin paikoin fotorealistisuutta. Voit valita makusi mukaan joko graafisen tai ruudunpäivitystä korostavan pelitilan, mutta kokonaisuus näyttää loistavalta molemmissa vaihtoehdoissa.

Uusinnoissa kuljettaja vaihtaa käsin vaihteet ja pyörittää rattia täsmälleen suoritustesi mukaan. Kokeile vaikka pyörähtää radalla ja katso uusinnasta, miten kuskin kädet viuhuvat yrittäessään korjata mokaasi!

Yllättäen muuttuvat tilanteet, kuten illan hämärtyminen ja etenkin äkisti alkava sadepisaroiden rummutus tuulilasiin, ovat tässä pelissä upeita kokemuksia. Jopa sateen luomat lammikot ja niiden kuivuminen vaikuttavat merkittävästi autojen käyttäytymiseen radalla. Lisäksi PS5-ohjaimen haptiset ominaisuudet tekevät kokemuksesta vieläkin immersiivisemmän, kun reunakiveykset ja jopa asvaltin liitoskohdat täryyttävät käsiä, puhumattakaan pinnoittamattomista radoista, joissa tärinätuntuma on erittäin konkreettinen.

Myös äänimaailma on pelissä erinomainen ja auton tuunauksen tulokset kuuluvat viritetyn moottorin tuomana järeämpänä moottorijyrinänä. Tuttuun tyyliin kaikki toimii silkinpehmeästi ja ajokokemukset ovat nautittavia, mutta edellä mainittujen lisäksi sen suurempia uudistuksia peliin ei ole lisätty.

Ehkä joitakin pelaajia pännivä ominaisuus Gran Turismo 7:ssä on eteneminen, joka tapahtuu etapeittain. Jokaista kilpailua ei sentään tarvitse voittaa, sillä kolmaskin sija riittää etenemiseen ja palkintoihin, mutta vaiheet täytyy suorittaa, jotta uramoodissa pääsee eteenpäin. Tähän sisältyvät kisat, erilaiset tehtävät sekä tietenkin vanhat tutut ajokokeet, joiden kautta saadaan ajokortteja isompia kisoja varten.

Etenemiseen kuuluu myös aiemmista Gran Turismoista tutuksi tullut asetelma kisoissa, eli ampaiset lentävällä lähdöllä viimeiseltä sijalta pujottelemaan hitaampien autojen ohi, kunnes käyt tiukimmat kamppailut kolmen kärkeä ja varsinkin ykkösenä kaasuttelevaa autoa vastaan, joka muuttuu sangen hankalaksi varsinkin ratkaisevalla viimeisellä kierroksella. Kärkiautojen lähelle ei voi koskaan päästä heti alussa, koska autot lähtevät liikkeelle yhtenä jonona. Tähän on kuitenkin totuttu ja se hyväksytään, sillä se on osa Gran Turismoa.

Pelin vaatimustaso luonnollisesti muuttuu haastavammaksi pelin edetessä ja taitojen karttuessa. Alkuvaiheessa ajoavuista kuten automaattijarruista ja -ohjauksesta on hyötyä, mutta myöhemmässä vaiheessa virittämättömällä autolla ei voi enää pärjätä kisoissa ja sitä täytyy tuunata päästäkseen kolmannelle sijalle tai voittoon. Valmistaudu siis virittämään joitakin pienempiäkin autojasi. Autojen virittely on kuitenkin oleellinen osa autourheilua.

Tarinan eli uramoodin eteneminen on toteutettu hauskalla tavalla erilaisten pelihahmojen kautta, jotka myös valottavat koko pelin tavoin autoilun historiaa ja kaikenlaista nippelitietoa autoista ja erilaisista autotyypeistä. Tehtävät löytyvät kahvilan ruokalistasta, mikä on myös piristävä idea. Kahvila todellakin tulee pelin aikana tutuksi, koska sinne palataan aina seuraavaa vaihetta varten oppimaan autoilusta sekä autoista ja saamaan seuraavan menun suoritettavaksi. Tehtävien suorittaminen tuo tarinatilaan mukavaa motivaatiota.

Pelin kymmeniä tunteja kestävä tarinatila etenee menujen kautta siten, että erilaisissa tehtävissä täytyy ajaa tietynlaisilla autoilla ja saada niistä taas palkinnoiksi tietynlaisia autoja kulloisenkin teeman mukaan, joita ovat esimerkiksi eurooppalaiset ”hot hatch” -autot tai amerikkalaiset muskeliautot. Menuja löytyy peräti 39 ja varsinkin lopussa niistä saa palkinnoksi parhaat herkut, eli pelin nopeimmat autot. Tehtäviin kuuluu myös vaihteluna mm. auton pesemistä, tuunaamista, valokuvaamista, jne.

Autojaan voi kuvata upeissa maisemissa.

Käytettyjäkin autoja pääsee shoppailemaan autokauppiaalta. Pelin alussa ei kuitenkaan kannata ostaa tehokasta käytettyä urheiluautoa, vaikka siihen varaa olisikin, koska sillä ei voi suorittaa sellaisia menun tehtäviä, joihin se ei ominaisuuksiensa perusteella kelpaa.

Pelistä voi ostaa myös legendaarisia autoja, kuten tämän McLarenin, jolla Jyrki ”J.J. Lehto” Järvilehto kumppaneineen voitti ensimmäisenä suomalaisena Le Mansin 24 tunnin kilpailun vuonna 1995.

Autoja voi todellakin tuunata mielin määrin. Yli 400 auton suorituskyvyn virittelyn lisäksi niiden ulkonäköä voi muokata myös erilaisilla maalikuvioilla, joissa on mukana suomalaistakin suunnittelua. Eikä tässä vielä kaikki, sillä lisää autoja on jo tullut ja on kuulemma tulossa jatkossakin.

Moninpeli ja jaetun ruudun pelitila avautuvat Tokyo Highway Parade -kisan jälkeen.

Peliä ei tarvitse pelata pelkästään yksin, sillä siitä löytyy myös paikallinen jaetun ruudun pelitila kahdelle sekä kilpailullinen verkkomoninpeli. Nämä pelimuodot avautuvat sitten kun olet suorittanut menun yhdeksännen tehtävän, eli olet sijoittunut vähintään kolmanneksi Tokyo Highway Parade -kisassa. Verkkopelissä menestyminen voi olla varsinkin vasta-alkajalle aluksi hieman haasteellista, mutta asiaa tasoittaa se, että pelaajat pisteytetään taitojensa mukaan, jolloin vastaan asettuu muita samantasoisia pelaajia, eikä pelkkiä ”Hamiltoneja”.

Alkuvaiheessa kisoista saatavat voittosummat ovat melko pieniä, mutta ne kasvavat ja ovat aina suurempia, jos suoriudut kisasta herrasmiehen tavoin, eli noudatat sääntöjä.

Muita autoja ei tässä pelissä kannata kiilailla, jos haluaa tienata kisoista 50 prosenttia suuremmat palkintorahat. Monesti palkinnoksi saa myös arpalipukkeita, joista voi saada erilaisia rahasummia tai vaikkapa uuden menopelin.

Pelissä on myös mikromaksuja, eli pelirahaa voi ostaa oikealla rahalla. Oikeaa rahaa ei kuitenkaan ole pakko käyttää, mutta sen avulla etenemistä voi halutessaan nopeuttaa. Autopelien ystävät tätä ”etua” tuskin tarvitsevat, sillä kisailu on maittavaa ja menestyksen myötä saa kuitenkin rahaa seuraavia ostoksia varten.

Supersuositun pelisarjan aiempien osien tuttuja ominaisuuksia yhdistelevä sekä monia uudistuksia tarjoileva tyylikäs Gran Turismo 7 on loistopeli varsinkin autourheilun ja autoilun ystäville. Elämys on kokonaisvaltainen ja varmasti myös monet asiaan vihkiytyneetkin huomaavat samalla oppivansa autojen historiasta yhä uusia asioita.

Tähdet: 4,5/5

Rating: 4.5 out of 5.

Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: PS5, PS4
Genre: Ajopeli
Pelaajamäärä: 1 (myös 2 jaetulla ruudulla sekä online-kisat)
Ikäraja: 3
Kehittäjä: Polyphony Digital
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Julkaisupäivä: 4.3.2022

SUOSITUIMMAT


Polyphony Digitalin legendaarinen autopelisarja Gran Turismo on saapunut seitsemänteen osaansa tyylillä. Yksinoikeudella PlayStationille saatavan supersuositun pelisarjan 25-vuotista taivalta juhlistava Gran Turismo 7 tarjoilee monia uusia elementtejä, mutta pelissä on myös paljon hyväksi todettua vanhaa ja tuttua. Pelisarjan luoja Kazunori Yamauchi on noudattanut uusimmassakin versiossa...Peliarvostelu: Gran Turismo 7