Poikkeuksellisen paljon GPS-häiriöitä itärajalla – lentoyhteys poikki Savonlinnan ja Helsingin välillä


Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt poikkeuksellisen paljon havaintoja GPS-häiriöistä itärajan läheisyydessä viime päivien aikana.

GPS-häiriöt haittaavat etenkin lentoliikennettä, sillä lentokoneet käyttävät GPS-signaalia navigointiin.

Traficom kertoi tiistaina 8.3. havaittuaan itärajan läheisyydessä on tehty viime päivinä poikkeuksellisen paljon havaintoja GPS-häiriöistä. Samalla Traficom vakuutti, että lentokoneiden on edelleen turvallista lentää itärajan läheisyydessä ja että laskeutuminenkin onnistuu ilman GPS-signaalia käyttäen apuna muita järjestelmiä.

Torstaiaamuna 10.3. Savonlinnan kaupunki kuitenkin tiedotti, että lentoyhteydet Savonlinnan ja Helsingin välillä ovat poikki, koska reitillä liikennöivän Transaviabaltikan kone ei ole pystynyt laskeutumaan Savonlinnan kentälle sunnuntain ja tiistain välillä johtuen Itä-Suomen alueella havaituista GPS-häiriöistä.

– Tämän hetken tiedon mukaan Savonlinna-Helsinki-lennot tulevat olemaan pysähdyksissä ainakin ensi viikon alkuun saakka, kertoo vs. elinkeinojohtaja Jarmo Häkkinen.

Traficom ei tiedä häiriön lähdettä, sillä niitä on vaikea havainta maan pinnalta ja ne saattavat olla hetkellisiä sekä paikallisia, jolloin niitä on vaikea todentaa jälkikäteen.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT