Poliisi julkaisi karua faktaa – taksikuskien seksuaalirikosepäilyt kymmenkertaistuneet


Viime lauantaina Helsingissä tapahtui epäilty taksikuskin tekemä raiskaus. Nuoren naisuhrin mukaan kuljettaja oli seurannut häntä ilman lupaa sisätiloihin. Asiakas oli pyytänyt taksikuskia poistumaan. Nainen kertoi poliisille, että hän oli myöhemmin herännyt siihen, että samainen mies teki hänelle seksuaalista väkivaltaa.

Tapauksen tiedotuksen yhteydessä poliisi julkaisi karua faktaa seksuaalirikoksista, joiden tekijäksi on epäilty taksikuskia. Vuonna 2017 niitä oli vain kaksi. Hätkähdyttävin muutos tapahtui vuonna 2019, jolloin tapauksia ilmoitettiin poliisille 17 kappaletta. Tänä vuonna määrä on jo 23:ssa marraskuun alkuun mennessä.

Poliisista kerrotaan, että vuosina 2019–2021 tiedossa olevat seksuaalirikoksista epäillyt taksinkuljettajat ovat olleet pääosin kotoisin Lähi-idän ja Etelä-Aasian sekä Itä- ja Länsi-Afrikan alueilta. Yhdessä tapauksessa epäilty on ollut kotoisin Suomesta. Kaikkien tapausten epäillyt eivät kuitenkaan ole poliisin tiedossa, joten heidän taustoistaan ei luonnollisesti ole tietoa. Lisäksi on huomioitava, että samaa kuljettajaa on joissain tapauksissa epäilty useammasta seksuaalirikoksesta.

– Poliisi korostaa, että luonnollisesti valtaosa taksikyydeistä on edelleen turvallisia. Tämä havaittu ilmiö takseissa koskee vain hyvin pientä osaa taksimatkoista ja taksinkuljettajista. On myös varsin todennäköistä, että poliisin tietoon on tullut vain osa matkustajiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Kaikista rikoksista ei tehdä viranomaisille ilmoitusta, rikostarkastaja Jari Koski täsmentää.

SUOSITUIMMAT