Seura: Bettina Sågbom sai rajuja oireita kesken purjehdusreissun – kasvain piti leikata pikimmiten


Ylen toimittajana tv-katsojille ja radiokuuntelijoille tutuksi tullut Bettina Sågbom, 56, sai kesken purjehdusreissun rajuja oireita, jotka johtivat pikaiseen leikkaukseen.

Sågbom kertoo Seura-lehden haastattelussa, että hänen peräsuolestaan löytyi muutama vuosi sitten hyvänlaatuinen polyyppikasvain, jonka leikkausta lääkäri kehotti hänelle jo viime keväänä. Säteilevät kouristukset ja krampit olivat aina menneet ohi, joten Sågbom päätti lykätä leikkausta.

Hän lähti elokuussa Hangosta pitkälle purjehdusmatkalle kahden koiransa kanssa, kun kesken reissun iskivät rajut oireet. Hänellä oli ollut kipuja ja runsasta verenvuotoa vessakäyntien yhteydessä jo muutamaa päivää aiemmin, mutta hän oli mielestään varautunut matkaan ja uskoi kipujen tälläkin kertaa menevän ohi.

Tilanne kuitenkin huononi ja oireet muuttuivat edelleen rajummiksi. Hän hakeutui lopulta Nauvossa terveyskeskukseen, josta hän sai lääkettä ja pystyi muutamia päiviä myöhemmin purjehtimaan takaisin Hankoon. Sitten hän ajoi Helsinkiin, jossa lääkäri totesi, että leikkaus piti tehdä pikimmiten. Operaatio onnistui ja Sågbomin suolesta poistettiin puolentoista sentin polyyppikasvain sekä limakalvoja.

Toipuminen kesti viikkoja. Pari päivää leikkauksen jälkeen hänelle tuli voimakas ripuli, johon hän sai päivystyksestä virheellisen lääkeohjeen.

– Kivut olivat todella rajut ja makasin yhden yön vessan lattialla tuskissani. Seuraavana päivänä lääkäriasemalla tehty suolihuuhtelu toi helpotuksen ja paraneminen alkoi, Sågbom kertoo Seuralle.

Viikkojen kivut ja pakkolepo sängyssä olivat vaikeaa aktiivisesti liikkumaan tottuneelle Sågbomille. Hän myös kaipasi suuresti puolisoaan Tomas Ekiä, joka menehtyi syöpään 2020 keväällä vain puoli vuotta diagnoosinsa jälkeen.

Sågbom sai toipumisessaan apua läheisiltä ja kertoo voivansa nyt paremmin kuin vuosiin.

– Totuin ja elin ärtyneen ja kipuilevan suolen kanssa aivan liian pitkään. Nyt iloitsen ajatuksesta, että elämän kuuluu olla tällaista – kivutonta.

Sågbom myöntää lykänneensä leikkausta niin pitkään, että kasvain pääsi kasvamaan turhan suureksi. Oman varoittavan esimerkkinsä kautta hän haluaa kannustaa kaikkia vaivoista kärsiviä toimimaan nopeammin.

Bettina Sågbomilla on edellisestä liitostaan kaksi aikuista poikaa.

Lähde: Seura

Kuva: YouTube

SUOSITUIMMAT