Suomalaisten oudoimmat juhannustaiat – onko tässä TOP10?


Suomalaisten juhannukseen kuuluu monenlaisia perinteitä. Juhannuskansa viettää keskikesän juhlaa usein saunoen, grillaten ja yhdessä ollen. Toisinaan yötön yö ja vettä väkevämmät juomat saavat juhannuksenviettäjät riehaantumaan, eikä onnettomuuksiltakaan vältytä.

Aikoinaan kovin suositut juhannustaiat sen sijaan eivät kuulu enää nykysuomalaisten juhannusperinteisiin – ainakaan tosimielellä. Osana hauskanpitoa taikoja toki saatetaan kokeilla vieläkin.

Monet juhannuksen vanhoista taioista liittyvät hedelmällisyyteen ja puolison löytymiseen. Usein taikoja oli tarkoitus tehdä alasti. Taikojen erilaiset hullunkuriset yksityiskohdat hauskuttavat tämän päivän juhannuksenviettäjää.

Tässä koottuna kymmenen, nykyihmisen näkökulmasta oudon juhannustaian lista. Mikä näistä on erikoisin?

  1. Neito läiskii reisiään vieraan pojan vihdalla. He saavat niin monta lasta kuin lehtiä jää kiinni reisiin. 
  2. Heitä juhannuskokon hiilloksille juhannusaattona kalastettu lahna. Kalan kylkiruodot osoittavat kohti tulevaa puolisoasi.
  3. Juokse alasti saunan jälkeen juhannusyönä ruispellon ojien yli. Tuleva sulhanen tulee vastaan yhdeksännessä ojassa.
  4. Voit kysyä sialta, pääsetkö naimisiin tänä vuonna. Jos sika röhkii, pääset naimisiin. Jos ei röhki, häitä ei ole tiedossa.
  5. Voit nähdä unta tulevasta puolisosta, kun puet vasemman jalan sukan juhannusyönä väärin päin jalkaan.
  6. Juhannusyönä katolle heitetyn kengän kärki osoittaa, mihin päin joudut muuttamaan.
  7. Neito voi laskea käen kukunnasta sulhasen löytymisen ajankohdan. Niin monta kertaa kuin käki kukkuu, niin monta vuotta vielä on odotettava. Jos käki ei kuku, löytyy sulho samana vuonna.
  8. Naimaonnea saat kierimällä juhannusyönä alasti kasteisella niityllä.
  9. Avioliiton kiihkeyttä voit tiedustella kaatamalla tilkan viinaa veteen juhannuskokon kuvajaisen päälle. Jos kala hyppää, tiedossa on intohimoinen avioliitto.
  10. Tulevan puolison voit nähdä juhannusyönä unessa laittamalla tyynysi alle yhdeksällä heinällä sidotun kukkaseppeleen.

Lähteet: et-lehti, K-ruoka, Wikipedia

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT