Mökkeilijöiden yleisin tapaturmatyyppi yllättää – alkoholi lisää riskiä


Tavallisimmat mökillä sattuneet tapaturmat eivät liity varomattomaan tulen käsittelyyn tai vesilläoloon, toisin kuin monesti ajatellaan. Mökkeilijöiden yleisimpiä tapaturmia ovat sen sijaan erilaiset liukastumiset, kaatumiset sekä ulkotöissä tulleet vammat, kertoo LähiTapiola tiedotteessaan.

 – Juhannuksen aikana sattuu paljon kaatumisia, liukastumisia ja myös tapaturmia vesillä, kertoo korvauspäällikkö Ulla Kudjoi-Salminen.

Liukastumisia tapahtuu mökin terassilla, sateen tai sammalen liukastamilla pihapoluilla, metsäkävelyllä ja pihatöissä. Yleensä tilanteesta selvitään säikähdyksellä, mutta toisinaan kaatuminen johtaa murtumaan tai revähdykseen.

Monet tapaturmat sattuvat alkoholin käytön yhteydessä tai sen vaikutuksen alaisena.

Suositut muovikengät aiheuttavat liukastumisia

Tapaturmia voi ennaltaehkäistä varovaisuudella ja oikeanlaisella varustautumisella. Etenkin kenkien valintaa kannattaa miettiä.

– Mökeillä suosituista, helposti jalkaan sujautettavista muovikengistä aiheutuu joka vuosi liukastumisia, joista osan vuoksi täytyy hakeutua hoitoon, Kudjoi-Salminen sanoo.

Ulkotöissä mökkeilijät tippuvat joskus tikapuilta tai työtasoilta. Myös työvälineiden käyttö aiheuttaa silloin tällöin tapaturmia.

Porukalla veneilemään ja uimaan

Kudjoi-Salminen muistuttaa mökkeilijöitä myös vesiturvallisuudesta. Lasten kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta aina kun ollaan veden äärellä. Pelastusliivien käyttö on erityisen tärkeää.

– Yleiset veneilyyn liittyvät tapaturmat tapahtuvat usein veneeseen noustessa ja veneestä poistuessa, Kudjoi-Salminen kertoo.

Uimaan ja veneilemään on parempi mennä porukalla.

Luonnossa liikkuja voi kohdata yllätyksen

Luonnossa liikkuminen kesäaikaan näkyy LähiTapiolan korvauspalvelussa. Punkit, käärmeet ja ampiaiset aiheuttavat toisinaan vakavia allergisia reaktioita tai myrkytyksiä. Joskus tapaturman syy voi myös olla hyvinkin erikoinen.

– Suomen luonto ja eläimistö aiheuttavat ihmiselle harvemmin vaaratilanteita. Silti välillä tulee yllätyksiä. Vastaan on tullut myös vahinkotilanteita, joissa esimerkiksi mökkipolulla on tullut vastaan aggressiivinen metso, joka on pistänyt retkeilijät juoksemaan karkuun. Tässä yhteydessä on tapahtunut kompastumisia, Kudjoi-Salminen kertoo.

Jokakesäisiä tapaturmia aiheuttavat myös juomatölkkeihin ja laseihin päätyneet ampiaiset, jotka pistävät suuhun varomatonta mökkeilijää.

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT