Suomeen muuttanut Maajussi-Roy huomasi heti merkittävän eron verrattuna Pohjois-Amerikkaan


Maajusille morsian maailmalla -ohjelmasta tuttu kanadansuomalainen Roy Rissanen, 49, rakastui ohjelman kuvauksissa Suomeen. Mies oli haaveillut Suomeen muuttamisesta jo kauan, mutta kaksi vuotta sitten tehdyn kuvausmatkan myötä päätös varmistui. Nyt Roy on saapunut Suomeen poikansa Alexanderin, 18, kanssa.

Roy kertoo Ilta-Sanomille, että hän tuntee muuton myötä olevansa vihdoin kotona.

– Tunnetta kuvastaa hyvin ajatus siitä, kun menee isovanhemmilleen kylään. Kahvi on tippumassa ja tuoretta pullaa on pöydässä. Eikä tarvitse kantaa huolta mistään.

Muutosta on aikaa vasta noin viikon verran, mutta mies on ehtinyt jo kiinnittää huomiota asioihin, jotka ovat uusilla kotikulmilla eri tavalla kuin entisessä kotimaassa Kanadassa.

– Yksi ihmeellisimmistä asioista on se, kuinka täällä lapset ovat niin suunnattoman vapaita olemaan lapsia. Pohjois-Amerikassa lapsia suojellaan liikaa ja kasvatetaan tiukasti.

Royn mukaan Suomessa myös pidetään ihmisistä parempaa huolta silloin, kun näillä on ongelmia.

– Luin syksyllä uutisia Helsingissä liikkuvista vaarallisista nuorisojengeistä. Huomasin, että uutisissa pohdittiin, miten nuoria voitaisiin auttaa. Pohjois-Amerikassa vastaavissa uutisissa lietsottaisiin pelkoa ja etsittäisiin keinoa suojella ihmisiä näiltä nuorilta, kertoo mies IS:lle.

Sekä Roy, että hänen poikansa Alexander ovat sitä mieltä, että ihmiset ovat paras asia Suomessa. Miehet kokevat saaneensa lämpimän ja vieraanvaraisen vastaanoton.

Roylla on aikomus asettua Suomeen pysyvästi. Hänen suunnitelmissaan on jatkaa kiinteistövälittäjän töitä, joita hän ehti Kanadassa tehdä 22 vuotta. Myös Alexanderilla on Suomen suhteen kauaskantoisia suunnitelmia. Hänen haaveissaan on mennä armeijaan tammikuussa, ja pyrkiä sitten yliopistoon opiskelemaan historiaa.

Kuva: MTV

SUOSITUIMMAT