Suosituin kesäkukka saattaa yllättää – himoitsetko sinä tätä kukkaa?


Aurinkoiset ilmat ovat tuoneet alkavan kesäkukkakauden mukanaan. Sesongin voi aloittaa vähän viileämmälläkin kelillä orvokilla, joka onkin eniten myyty kesäkukka vuodesta toiseen. Orvokki kestää jopa -5 astetta pakkasta.

9 miljoonaa kukkaa

Orvokki on suomalaisten suosikkiryhmäkasvi: sitä viljellään vuosittain 9–10 miljoonaa kappaletta. Kakkosena perässä tulee pelargoni, jota viljellään vähän yli neljä miljoonaa kappaletta. Orvokin suosion syynä sen kauneuden ja huumaavan tuoksun lisäksi ovat sen monet väri- ja lajikevaihtoehdot sekä erinomainen säänkestävyys Suomen arvaamattomassa keväässä.

– Orvokki on kiitollinen kevään kukka, sillä sitä eivät keväiset lämpötilavaihtelut haittaa. Kasvi kestää pakkasta jopa viisi, totuttelun jälkeen jopa seitsemän astetta. Sitkeä orvokki ei pelästy myöskään takatalven lumisadetta tai keväistä kylmää vesisadetta. Kylmällä säällä orvokki saattaa vähän nuokahtaa, mutta piristyy taas, kun ilma hieman lämpenee ja aurinko alkaa paistaa, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Erilaisia orvokkeja

Orvokkeja on saatavilla paljon eri värejä, jopa monivärisiä ja miltei mustia. Myös kokoja on paljon: on lajikkeita, joissa on jopa kahdeksan senttimetrin kokoiset kukat. Laajan lajikevalikoiman ansiosta orvokkeja löytyy jokaiseen makuun. Samettisen violetti on yksi tämän hetken trendiväreistä, ja mikä paremmin iskisi tähän trendiin kuin orvokki.

– Erityisen kiinnostavia ovat nyt myös isokukkaiset, persikkaisen väriset orvokit sekä punaisen eri sävyt. Viime vuosina ovat trendanneet myös ripsureunaiset lajikkeet, Rantala sanoo.

Orvokki aloittaa kesäkukkakauden – ohjeet istutukseen

Orvokki on kestävä kukkija myös siinä mielessä, että se ilahduttaa otollisissa olosuhteissa puutarhassa tai parvekkeella jopa läpi kesän. Orvokki vaatii vain vähän hoitoa, se menestyy hyvin säännöllisellä kastelulla ja nyppimisellä. Ravinteiden saannin voi taata esimerkiksi lisäämällä helppokäyttöistä kastelulannoitetta kerran viikossa kasteluveteen.

Orvokin voi istuttaa astiaan tai suoraan maahan, kun maa on lämmennyt. Se kruunaa laajat ryhmäistutukset tai sulostuttaa sellaisenaan. Orvokki sopii hyvin myös parvekkeen amppeliin.

Näillä ohjein onnistut:

  • Aloita kastelemalla istutettavat kasvit ja multa huolellisesti. Kasvualustana kannattaa suosia tuoretta, ravinteikasta ja vettäläpäisevää kukkamultaa.
  • Mikäli käytät umpinaisia astioita, valmistele niiden pohjalle ”salaojitus” lekasoran, hiekan tai pienten kivien avulla. Avoimelle paikalle istuttaessa valitse ruukku, jossa on pohjassa reikä, jotta sadevesi ei jää ruukkuun. Vältä istuttamasta orvokkeja aivan paahteisimmalle paikalle.
  • Täytä astiat mullalla, tai asettele multaa maahan istutuskohtaan, ja kaiva sen jälkeen orvokkipaakuille kolot. Asettele ja tiivistä kasvit multaan.
  • Kastele lopuksi istutus kevyesti.
  • Hoida orvokkeja nyppimällä kuihtuneet kukat ja kastelemalla säännöllisesti. Vältä kastelemasta liikaa. Kasvi kestää jonkin verran kuivuutta, mutta ei välttämättä palaudu rankan kuivuusjakson jälkeen entiseen loistoonsa.

Lähde ja kuva: Kauppapuutarhaliitto

SUOSITUIMMAT