Tästä syystä puolison ei kannattaisi olla ainoa ystäväsi


Kaikki stressinaiheuttajat eivät ole vaikutuksiltaan samalla viivalla. Riitely puolison kanssa nimittäin vaikuttaa meihin tutkimusten mukaan huomattavasti voimakkaammin, kuin kaikki muut stressinaiheuttajat. Esimerkiksi aamuinen riita kumppanin kanssa voi helposti pilata koko päivän.

Ongelmat parisuhteessa verottavat tunne-elämän lisäksi myös kehoa. Negatiivinen kanssakäyminen puolison kanssa voi vaikuttaa muun muassa immuunipuolustukseen ja verenkiertojärjestelmän toimintaan.

Pariterapeutti saattaa rohkaista kinastelevaa pariskuntaa työskentelemään konfliktien ratkaisemiseksi ja viettämään enemmän laatuaikaa yhdessä. Viimeaikainen tutkimus tarjoaa kuitenkin toisen riitelyn haitallisilta vaikutuksilta suojaavan keinon: hyvät ystävät.

Tutkijat Austinin yliopistosta Teksasista pyysivät 105 vastanainutta paria pitämään päiväkirjaa avioliittonsa ongelmista. Heidän tuli myös täyttää kyselylomakkeita muista sosiaalisista kontakteistaan. Lisäksi pariskunnat antoivat tutkijoille sylkinäytteet aamuisin ja iltaisin. Näytteistä mitattiin kehon stressitasosta kertova kortisolipitoisuus.

Tutkimustulokset osoittivat, että muutama hyvä ystävä voi toimia puskurina kumppanin kanssa riitelystä aiheutuvaa stressiä vastaan. Tutkimukseen osallistujat joilla oli laadukasta sosiaalista tukea, olivat vähemmän stressaantuneita parisuhteen konfliktitilanteissa. Ystävien määrällä ei ollut vaikutusta, vain laadulla oli väliä.

Parisuhteessa oleva, älä siis unohda nähdä vaivaa myös ystävyyssuhteiden eteen! Ystävän tuki voi saada suhteesi voimaan paremmin. Kun paratiisiin hiipii ongelmia, ystävät voivat auttaa voittamaan haasteet.

Ystävät eivät pelkästään tee elämästä parempaa, mutta myös parisuhteesta onnellisemman.

Lähde: Positivity Prescription

SUOSITUIMMAT