Tätä suomalaista klassikkoa on myyty jo yli miljardi paria!


Kuka suomalainen ei tuntisi tiettyä oranssinväristä saksiparia? Ja syystäkin, sillä niitä on myyty vuosien aikana jo yli miljardi paria.

Fiskarsin oranssikahvaiset sakset ovat kiistatta eräs kaikkien aikojen tunnistetuimmista suomalaisista designikoneista.

55 vuotta sitten Fiskars toi kestävät, korkealaatuiset sakset ja parannetun ergonomian kaikkien saataville edulliseen hintaan. Sittemmin saksia on myyty globaalisti yli miljardi paria. Sakset ovatkin vahvasti mukana lukemattomien ihmisten arkielämässä ja muistoissa.

Euroopassa myytävät Classic-sakset valmistetaan ja testataan Fiskarsin omalla Billnäsin tehtaalla Suomessa. Ammattitaitoiset ja kokeneet kädet testaavat jokaisen parin korkeimpien laatu-, mukavuus- ja suorituskykyvaatimusten varmistamiseksi. Saksien on myös kuulostettava oikealta.

Classic-saksien menestys perustuu pitkäjänteiseen tuotekehitykseen ja korkealuokkaisiin materiaaleihin. Terien leikkauskulma ja tarkka teroitus varmistavat, että sakset leikkaavat koko pituudeltaan, tasaisesti ja siististi. Saksien terät ovat ruostumatonta karkaistua terästä, ja niissä on kuusi erillistä hiontaa parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi. Kuuluisat oranssit kahvat, jotka on tehty kovasta ja testatusta muovista, istuvat täydellisesti käteen ja tukevat leikkaustoimintoa. Terän ja kahvan välinen liitos on kestävä ja hygieeninen, ja teriä yhdistävä ruuvi helpottaa puhdistamista.

Saksien uniikki oranssi väri on onnellisen sattuman tulosta. Ensimmäiset sakset valmistettiin vuonna 1967 samassa tehtaassa kuin silloin tuotannossa olleet Fiskarsin mehupuristimet. Yhteen koneista oli jäänyt hieman oranssia muovia, joka päätettiin säästeliäisyyden hengessä käyttää saksiin sen sijaan, että koneeseen olisi vaihdettu saksiin alun perin suunniteltu musta muovi.

Vuosien varrella Classic-saksien ikoninen muotoilu on saanut myös maailmanlaajuista tunnustusta, ja ne ovat esimerkiksi esillä New Yorkin modernin taiteen museon (MoMA) Architecture and Design -kokoelmassa.

Vuodesta 1649 nykypäivään

Fiskarsin ruukki perustettiin vuonna 1649. Rautamalmi tuotiin pääasiassa Ruotsista ja siitä valmistettiin nauloja, lankaa, veitsiä, kuokkia ja rautavahvisteisia pyöriä.

Fiskarsista tuli osakeyhtiö vuonna 1883 ja se listattiin Helsingin pörssiin vuonna 1915.

Vuonna 1967 valmistuivat maailman ensimmäiset muovikahvaiset sakset. Fiskars oli ensimmäinen yritys, joka aloitti vasenkätisten ergonomisten saksien massatuotannon vuonna 1972. Vuonna 2003 Fiskars sai rekisteröidyn tavaramerkin oransseille leikkuutyökaluille.

Vuonna 2021 Fiskars esitteli kierrätetyt ReNew-sakset. Saksien kahvat on valmistettu biokomposiitista, joka koostuu kierrätysmuovista ja uusiutuvasta puukuidusta, ja saksien terät ovat ruostumatonta kierrätysterästä. 

Lähde ja kuvat: Fiskars

SUOSITUIMMAT