Nelli Matulan uusi albumi myi kultaa jo ennen julkaisua – kuuntele täältä


Nelli Matulan perjantaina julkaistulle jo ennakkoon kultaa myyneelle Kiltti tyttö -albumille julkaistiin myös levyn visuaalista maailmaa esittelevä elokuvallinen traileri, jonka voi katsoa yläpuolelta.

Emma-ehdokkaanakin olleen Nelli Matulan uusi levy syventyy tutkimaan hänen omien kokemusten ja havaintojen kautta niin sanottua kiltin tytön syndroomaa.

Kuuntele alta levyn nimikkobiisi ”Kiltti tyttö”.

Albumin kappaleilla käsitellään kiltti tyttö -sanaparia muun muassa perfektionismin ja muiden miellyttämisen näkökulmista ja pohditaan, millaisia asioita kiltiltä tytöltä oikein odotetaan yhteiskunnassamme. Pop-artisti kuvailee uutta albumiaan kokoelmaksi omia päiväkirjamerkintöjään kokonaisiksi kappaleiksi puettuna.

– Kuuntelin erästä podcastia, jossa käytiin läpi ilmiötä siitä, miten naiset usein tarkkailevat itseään ja omaa toimintaansa enemmän kuin miehet. Asian kerrottiin juontavan juurensa siitä, että naiset ovat tiedostamattaan sisäistäneet objektimaisen roolinsa, johon heitä on kautta aikojen asetettu. Sen seurauksena moni voi rakentaa elämästään ja ihan tavallisesta arjestaan eräänlaista performanssia, jossa asioita ja valintoja tehdään niin, etteivät ne aiheuta säröjä tai muita odottamattomia reaktioita itsessä tai muissa. Olen käsitellyt levyä tehdessä paljon myös perfektionismia ja samaistuin sitä kautta edellä mainittuun ilmiöön paljon. Tämä havahtuminen inspiroi miettimään, mitkä asiat minussa ja omassa käytöksessäni ovat sellaisia, mitä joku muu toivoo minussa olevan ja mitkä taas niitä, jotka ovat lähtöisin aidosti itsestäni ja persoonastani. Prosessi on edelleen kesken, mutta tuo oivallus ja kaikki siitä kumpuavat sävyt muodostavat tämän albumin ytimen, Nelli kertoo. 

Albumin ainoat vierailevat artistit ovat a cappella -yhtye Club For Five sekä maamme menestyneimpiin rap-artisteihin lukeutuva Pyhimys. Heitä molempia kuullaan albumin fokuskappaleella ”Ojaan”.

– Club For Fiven Ensi-ilta -albumia voisi kuvailla mun omaksi musiikkikasvatukseksi, osaan sen etu- ja takaperin ulkoa. Olin aina haaveillut, että pääsisin tekemään yhtyeen kanssa yhteistyötä ja ”Ojaan”-kappale tuntuu juuri oikealta tähän. Koen myös Pyhimyksen istuvan tähän hänen monitasoisen ja filosofisen tulkintatapansa ansioista. Biisillä mennään oikein kunnolla syvään päätyyn, Nelli naurahtaa.

Artistin lisäksi albumin ydintekijätiimin muodostavat tuottajaduo LosRollos ja Ani. Lisäksi levyn kappaleita ovat olleet tekemässä muun muassa Antti RiihimäkiJoonas AngeriaVilma Alina ja Kaisa Korhonen.

Nelli Matulan debyyttialbumi Jumalatar julkaistiin elokuussa 2019. Levy ylitti platinarajan noin kuukausi julkaisunsa jälkeen ja toi artistille Vuoden naisartisti -ehdokkuuden Emma Gaalassa. Tämän jälkeen hän on julkaissut muun muassa kultarajan ylittäneet hitit ”Sukupuuttoon”, ”Lelu” ja ”Tulevaisuuteen”. Kappaleet löytyvät myös uudelta Kiltti tyttö -albumilta.

Nelli Matulan tulevat keikat on listattu artistin verkkosivulle.

SUOSITUIMMAT