THL ja STM: Koronatartuntojen määrä kaksinkertaistui pitkälti EM-turismin takia


THL ja STM tiedottavat, että Suomessa todettiin uusia koronatapauksia 1 282 kappaletta viime viikon aikana (28.6.-4.7.) ja noin 960 sitä edeltävällä viikolla (21.-27.6.) eli yhteensä 2 240 tapausta.

Tartuntamäärä on kaksinkertaistunut tätä edeltävään kahden viikon jaksoon verrattuna, jolloin tapauksia todettiin 1 093. Alimmillaan kesäkuun viikoittainen tapausmäärä oli viikolla 24 (14.-20.6.), jolloin todettiin yhteensä noin 530 tapausta.

THL:n ja STM:n yhteisen tiedotteen mukaan uusien tartuntojen määrän kasvua selittää suurimmalta osin EM-kisaturisteilla todetut tartunnat. 

EM-kisamatkalta tulleet tartunnat ovat nyt pitkälti THL:n tiedossa ja tarvittavat henkilöt on asetettu karanteeniin. Sairaanhoitopiirit ovat raportoineet THL:lle 6.7. mennessä yhteensä 481 kisamatkoihin liittyvää tartuntaa, ja näistä on raportoitu koituneen 165 jatkotartuntaa. Suurin osa tartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Viikolla 25 yli 40 % todetuista tartunnoista liittyi suoraan jalkapallon EM-kisoihin, ja viikolla 26 vastaava osuus oli 15 %.

Epidemiatilanne heikentynyt

Epidemiatilanne on osalla alueista heikentynyt. Tartuntoja todetaan eniten 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä.

THL:n mukaan jalkapallon EM-kisaturismin lisäksi kasvaneita tartuntamääriä selittää lisääntynyt ulkomaanmatkailu ja rajaliikenne sekä Venäjän heikentynyt epidemiatilanne, mutta alueilla esiintyy myös paikallisia tartuntarypäitä ja sosiaalisista kontakteista peräisin olevia tartuntoja.

Osalla alueista tartuntoja todetaan erityisesti kausityöntekijöiden keskuudessa. Kausityöläiset työskentelevät usein keskenään ja toiminta on tarkasti ohjeistettua, minkä ansiosta tapaukset eivät ole johtaneet laajoihin tartuntaketjuihin alueilla. 

Vältä matkustamista Venäjälle

THL kehottaa välttämään toistaiseksi matkustamista Venäjälle, jossa koronatilanne on heikentynyt voimakkaasti muuntuneen koronaviruksen takia.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus uusista koronatartunnoista on tasaantunut, mutta se on edelleen merkittävä: viikolla 25 puolet tartunnoista (50 %) oli peräisin ulkomailta, kun viikolla 26 osuus oli noin neljännes (24 %). Näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli noin 9 % kaikista tartunnoista viikolla 26.

THL korostaa, että kaikessa ulkomaan matkustamisessa tulee käyttää harkintaa, seurata tarkasti kohdemaan epidemiatilannetta ja noudattaa viranomaisten ohjeita, myös palatessa takaisin kotimaahan.

Tehohoitopotilaiden määrä ennallaan

7.7.2021 Suomessa oli sairaalahoidossa 44 koronapotilasta, joista perusterveydenhuollon osastoilla 7, erikoissairaanhoidon osastoilla 30, ja teho-osastoilla 7 potilasta. Viikolla 26 alkoi kahdeksan uutta COVID-19-potilaiden tehohoitojaksoa.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 7.7.2021 ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 976.

Koko maassa noin 61 % väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja toisen annoksen 21 %.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT