Tiedätkö, mikä kasvi sopii täydellisesti sekä aloittelijalle että harrastajalle?


Tiedätkö, mikä kasvi sopii täydellisesti sekä aloittelijalle että harrastajalle?

Oletko etsinyt kasvia, joka on melkein mahdoton tappaa? Kasvia, joka kukkii koko kesän pienellä hoidolla, jopa aloittelevalla puutarhurilla? Kasvia, joka kestää kuivuutta, mutta ei pelästy kosteaakaan kesää?

Onneksi tällainen kasvi on olemassa! Pelargoni on sekä aloittelijoiden että kokeneiden puutarhurien suosikkikasvi, joka täyttää yllä olevat kriteerit. Koronan myötä miljoonat ihmiset ympäri maailman ovat innostuneet puutarhanhoidosta ensimmäistä kertaa. Jos olet siis ensikertalainen, pelargoni on sinulle täydellinen valinta. Se sopii erinomaisesti puutarhaan, amppeliin, ikkunalaudalle tai kukkapenkkeihin.

Lue ammattilaisten neuvot siitä, miten saat pelargonit kukkimaan koko kesän. Noudattamalla näitä kymmentä ohjetta et tule pettymään.

1. Valitse oikeanlainen pelargoni

Vasta-alkaja puutarhahommissa? Kotipelargonista on helppo aloittaa. Ne ovat runsaskasvuisia ja värikkäitä, ja niitä löytyy nyt jokaisesta puutarhamyymälästä. Amppeleihin kannattaa valita riippapelargoneja. Jalopelargonit sopivat taas parhaiten ruukkuihin. Pelargoneista on saatavilla myös tuoksuvampia lajikkeita, jotka sopivat hyvin aromaattisiin istutuksiin, tuoden huumaavaa ruusuista tai sitruksista tuoksua.

2. Istuta ulos hallaöiden jälkeen

Pelargoni saattaa kukkia jo toukokuussa, mutta se on arka hallalle, joten varo laittamasta sitä ulos liian aikaisin. Kasvi kannattaa aluksi karaista, eli nostaa välillä ulos keskellä päivää ja ottaa takaisin sisään yöksi. Näin siitä tulee kestävämpi, eikä se saa pelästy olosuhteiden nopeaa muuttumista.

3. Valitse oikea kasvualusta

Valitse pelargonille hyvälaatuista, moneen käyttöön sopivaa multaa. Kasvi kannattaa istuttaa ravinteikkaaseen, lannoitetta sisältävään kasvualustaan, josta se pääsee aluksi imemään paljon ravinteita.

4. Istuta oikeaan aikaan

Pelargonit kasvavat nopeasti, mutta älä istuta niitä liian aikaisin. Pidä huoli, että kasvi on tottunut hieman kylmempään ilmaan ennen istuttamista ulos. Istuta kasvit noin 20 sentin päähän toisistaan, jolloin ne saavat tarpeeksi tilaa kasvaa.

5. Valitse aurinkoinen paikka

Pelargonit ovat alun perin kotoisin eteläisestä Afrikasta, joten ne ovat todellisia auringonpalvojia. Ne pärjäävät myös puolivarjossa, jotkut lajikkeet toisia paremmin. Pelargonit eivät pelästy paahdettakaan.

6. Kasvata tasaisesti

Koska pelargoni kasvaa kohti aurinkoa, istutus saattaa kasvaa epätasaisesti. Tämä on helposti korjattavissa: käännä pelargoneja 90 astetta joka viikko, jolloin kasvi kasvaa tasaisesti ja istutus näyttää paremmalta.

7. Kastele viisaasti

Pelargonit eivät pelästy kuivuutta, eikä niitä ole kovin helppo vahingoittaa. Ne eivät kuitenkaan pidä rutikuivasta mullasta, joten kastele säännöllisesti koko kesän. Sadevesi on niille parasta, mutta hanavesi käy hyvin myös.

8. Kastele oikeaan aikaan

Paras aika kastella pelargonit on heti aamulla ennen auringon nousua. Kun ilma on vielä viileää, kasvi imee veden paremmin. Keskellä päivää vesi haihtuu helpommin. Kokeile välillä onko multa varmasti kosteaa, sillä isot lehdet saattavat välillä estää veden pääsyn juuristoon.

9. Lannoita koko kesän

Ravinteikas multa ruokkii pelargonia ensimmäiset viikot, mutta muista antaa sille lannoitetta koko kesän. Parasta on lannoittaa kun multa on hieman kosteaa: näin ravinteet imeytyvät paremmin.

10. Kukita syksyyn asti

Pelargoni kukkii pitkään syksyyn ihan itsekseen, mutta kukintaa voi auttaa pienillä keinoilla. Poista säännöllisesti kuolleet kukat ja varret, jolloin kasvi saa energiaa kasvattaa uusia, tuoreita kukkia.

Lähde ja kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

SUOSITUIMMAT