Tukesilta korkeimman tason hälytys: Lopeta käyttö välittömästi! Purulelu aiheutti vauvan kuoleman Iso-Britanniassa


Tukes (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) on julkaissut vakavan varoituksen sienenmallisesta purulelusta, joka on aiheuttanut vauvan kuoleman Isossa-Britanniassa.

Vauvoille tarkoitettu purulelu on aiheuttanut pienen vauvan tukehtumisen Iso-Britanniassa. Sienenmallisen purulelun päällisosa voi kääntyä ylösalaisin, jolloin siitä tulee kupin mallinen. Menehtyneen vauvan tapauksessa sienen lakkiosa oli kääntynyt ympäri ja tukkinut vauvan nenän ja suun.

– Purulelu on ollut myynnissä ainakin Fruugo.fi- ja Amazon-verkkokaupoissa. Kyseistä purulelua saattaa siis olla myös Suomessa, joten haluamme varoittaa perheitä vakavasta vaarasta. Jos kotoa löytyy tämä purulelu, se pitää poistaa käytöstä ja lasten leikeistä välittömästi, ohjeistaa lelujen turvallisuudesta vastaava Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

Korkeimman tason hälytys

Nyt annettu hälytys on Euroopan markkinavalvontaviranomaisten yhteinen vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmän Safety Gaten korkeinta tasoa.

Tavanomaisesti tuotteiden valvonnassa kansallinen viranomainen kuten Tukes on vaaran havaitessaan yhteydessä tuotteen valmistajaan tai myyjään ja vaatii toimenpiteitä, esimerkiksi myynnin lopettamista tai takaisinvetoa kuluttajilta. Tässä tapauksessa lelu on ollut myynnissä ulkomaisissa verkkokaupoissa, joten Tukes varoittaa kuluttajia poikkeuksellisesti tiedotteella. Tukesin toimivaltuudet esimerkiksi takaisinvedon määräämiseen koskevat vain Suomessa toimivia myyjiä ja maahantuojia.

Tukesin saamien tietojen mukaan tuotetta myyneet verkkokauppa-alustat ovat ryhtyneet toimiin lelun myynnin lopettamiseksi.

– Jos tiedossasi on vastaavien sienenmallisten purulelujen kanssa käynyt vaara- tai läheltä piti -tilanne, niin ilmoita siitä meille. Ilmoituksen voi tehdä verkkosivujemme kautta, Merenkivi neuvoo.

Lähde ja kuvat: Tukes

SUOSITUIMMAT