Tulli ja Tukes: Käytä hyttysten torjuntaan vain hyväksyttyjä karkotteita ja myrkkyjä – näin tunnistat ne


Hyttysiä pörrää Suomen suvessa edelleen valtavat määrät. Monet yrittävät taistella hyttysiä vastaan erilaisilla karkotteilla, joita markkinoilta löytyykin monenlaisia. Osaa näistä karkotteista ei kuitenkaan ole hyväksytty viranomaisten toimesta.

Tulli ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) yhdessä muistuttavat, että hyttysten torjunnassa tulisi käyttää vain hyväksyttyjä valmisteita ja noudattaa käyttöohjeita. Tullin tarkastuksissa otetaan haltuun kiellettyjä hyönteiskarkotteita- ja myrkkyjä joka kesä.

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Tukes on hyväksynyt. Ulkomailta ostettujen valmisteiden käyttö Suomessa on lainvastaista, ellei valmiste ole Tukesin hyväksymä.

Torjunta-ainetyynyjä, kuva: Tulli

Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Varmista tilatessasi, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. Käytännössä on harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

LUE MYÖS: Keho täynnä kutisevia hyttysenpistoja? Näillä vinkeillä saat helpotusta piinaan

Tullin tehtävänä on valvoa, ettei hyväksymättömiä biosidivalmisteita tuoda Suomeen. Tämä tarkoittaa sekä EU:n ulkopuolelta että toisista EU-maista tuotavien biosidivalmisteiden valvontaa.

Tänä kesänä Tullin tarkastuksissa on jälleen otettu haltuun runsaasti torjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyönteismyrkkyjä ja torjunta-ainetyynyjä, joiden käyttö on Suomessa kiellettyä. Alkukesän aikana Tulli on ottanut haltuun noin 4 000 postilähetysten ja lentorahdin mukana saapunutta torjunta-ainetyynyä. Lähetyksiä tulee lisää päivittäin.

Tulli pidättää ulkomailta tilatut luvattomat valmisteet, ja ne hävitetään kuulemisprosessin jälkeen. Tämä koskee myös yksityiskäyttöön tilattuja valmisteita.

Tulli ja Tukes kehottavat jokaista aina selvittämään hyväksytyt tuotteet ennen tilaamista ulkomailta.

Lisätietoja hyttysmyrkyistä ja -karkotteista Tukesin verkkosivuilla: Hyönteismyrkyt ja karkotteet – Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Tukesin tiedote hyttysmyrkyistä: Muista, että hyttysmyrkyt ovat vaarallisia pölyttäjille – käytä vain Tukesin hyväksymiä valmisteita – Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Suomessa hyväksytyt biosidivalmisteet KemiDigissä: https://www.kemidigi.fi/biosidirekisteri/haku

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT