U20 MM-kisat: Suomi – Ruotsi -puolivälieräottelun ennakko ja tärpit


Nuorten MM-kisojen pudotuspelit käynnistyvät tänään. Suomen puolivälierävastustaja Ruotsi putosi oman lohkonsa kolmanneksi hävittyään kaksi viimeisintä alkusarjaotteluaan.

Heti ensimmäisenä se tärkein asia, jota moni jääkiekon ystävä jäi varmasti miettimään Suomi-Kanada -ottelun jälkeen: Ville Heinola on pelikunnossa. Leijonien puolustuksen tärkeän johtohahmon sulavaa luistelua saadaan siis ihailla tänäänkin.

Mikäli olisin itse Ruotsin valmentaja, niin näyttäisin joukkueelle videoita Suomen ja Kanadan välisestä kamppailusta. Kanadan raju karvauspeli ja kaksinkamppailuvoima olivat piikki Leijonien lihassa läpi ottelun ja ruotsalaiset saattavat hyödyntää samaa taktiikkaa.

Tärkein kysymys onkin, miten leijonalauman pelaajat osaavat sisäistää Antti Pennasen ohjeet pelinavausta varten. Viitteitä tästä nähtiin jo Kanada-kamppailun aikana, kun TV5:n toimittaja kävi kuuntelemassa vaihtoaition lähellä Suomen päävalmentajan sanomia asioita pelaajille.

Ruotsin joukkueen pelaajat ovat uhkuneet itsevarmuutta ennen illan kamppailua, ikään kuin he olisivat jo varmoja voittajia.

– Maalivahdeista hyökkääjiin. Meillä on vahva joukkue. Olemme todella taitavia. Niin se vain on. Meidän pitää vain mennä ja näyttää, että olemme todella hyvä joukkue, totesi Ruotsin paras pistemies (4+1) Noel Gunler haastattelussa.

Voi hyvin olettaa, että Ruotsi lähtee otteluun hieman puolustusvoittoisemmin, sillä joukkueen maalivahtipeli ei ole ollut menestyvän joukkueen tasolla. Hugo Alnefelt lähti kisoihin ykköskassarina, mutta hän on vasta kahdeksas maalivahtien tilastossa torjuntaprosentilla 90,20. Jesper Wallstedt on tuurannut Alnefeltiä hieman paremmin, mutta Ruotsin valmennusjohdolla riittää silti mietittävää aloittavan veskarin suhteen.

Leijonat on päässyt helpommalla, sillä alkusarjan ainoa kova ottelu käytiin Kanadaa vastaan. Slovakia-ottelun loistava flow pitää saada käyntiin samalla tavalla myös silloin, kun aikaa ja tilaa on vähemmän kovempaa vastustajaa vastaan. Oppirahat maksettiin edellisessä pelissä. Nyt ei ainakaan ennakkoon odottaisi näkevän pakkien päättömiä ryntäilyjä kiekon perään tai hyökkääjien kiekonmenetyksiä hyökkäyssiniviivalla. Toinen erä on iso käännekohta, kun oma vaihtoaitio on kauempana. Muutama liian pitkä vaihto saa historian toistamaan itseään.

Ruotsi on silti suosikki, mutta sehän on yleensä sopinut Leijonille. Yhdessä ottelussa voi käydä miten vain, vaikka tämä kommentti onkin puhkikulunut klisee.

Maalimääräveikkaukset ovat osuneet osin tuurillakin neljä kertaa neljästä alkusarjan veikkausten osalta, mutta loputtomiin se ei voi jatkua. Tavan mukaisesti laitan silti yhden lukeman esille, jossa veikkaan ottelun maalimäärän jäävän alle 5,5:n.

Syitä maalimäärään ovat esimerkiksi Suomen hyvä alivoimapeli sekä maalivahtien onnistuneet otteet. Ruotsin ykköshyökkäyskolmikkokaan ei ole varsinaisesti loistanut, sillä he ovat keränneet neljässä alkusarjakohtaamisessa vain kolme pistettä mieheen. Anton Lundellin johtama hyökkäyskolmikko on ollut Ruotsin ykköstä tehokkaampi, mutta kärjen takana meno on vaisumpaa.

Mielenkiintoinen ottelu on joka tapauksessa luvassa. Kamppailu alkaa klo 22.30 Suomen aikaa. Sitä voi katsoa TV5-kanavalta ja DPlay-palvelusta.

SUOSITUIMMAT