Uusi tieliikennelaki ajoi pysäköinnin paikoittain kaaokseen


Uusi tieliikennelaki tuli voimaan viime kesänä. Sen myötä jäi pois säännös, jonka mukaan pysäköinti yksityisellä alueella olisi kiellettyä ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa. Näin ollen yksityiset alueet, kuten taloyhtiön piha-alueet, jäivät kunnallisen pysäköinninvalvonnan ulkopuolelle.

Kiinteistöliiton mukaan joissain taloyhtiöissä lainsäädäntömuutos on ajanut pysäköintitilanteen suorastaan kaoottiseksi.

– Olemme saaneet pysäköintiongelmasta runsaasti yhteydenottoja eri puolilta maata, ja taloyhtiöiden tilanne on todella vaikea, kun taloyhtiö ei pysty ongelmatilanteissa kääntymään kunnallisen pysäköinninvalvonnan puoleen, kertoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Kiinteistöliiton mukaan liikenne- ja viestintäministeriöstä on kerrottu, että valvonta olisi edelleen mahdollista maastoliikennelain perusteella, vaikka tieliikennelain perusteella se ei enää sitä ole.

– Maastoliikennelakia sovelletaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttöön maastossa. Asuinrakennusten yhteydessä sijaitseva taloyhtiön pysäköintialue ei mielestämme ole maastoa, eikä siten sovellu maastoliikennelain piiriin, Pynnönen toteaa.

Kiinteistöliitosta toivotaan pikaista lakimuutosta tilanteen korjaamiseksi.

– Yksinkertaisinta olisi palauttaa tieliikennelakiin siinä aiemmin ollut maininta siitä, että pysäköinti yksityisalueella on kielletty ilman maanomistajan lupaa, Pynnönen sanoo.

SUOSITUIMMAT