Veneen talviteloille laitossa sattuu vahinkoja – näin vähennät riskejä nostossa ja kuljetuksessa


Syksy ja veneilykauden päätös ovat tuoneet trailerit, nosturit ja veneiden huoltajat satamiin ja rannoille, ja joka syksy veneiden nostossa sekä kuljetuksessa sattuu vahinkoja.

Koronaepidemian poikkeusolot saivat suomalaiset viettämään tavallista enemmän aikaa kotimaassa. Tämä näkyi myös vesillä, sillä venekauppa on ollut entistä vilkkaampaa.

Sekä kokeneiden että varsinkin uusien veneilijöiden kannattaa muistaa, että veneen nostamisen kanssa tulee olla hyvin varovainen.

– Havaintojemme mukaan esimerkiksi isojen veneiden nostoissa ja pienempien trailerikuljetuksissa sattuu joka syksy vahinkoja. Huonolla tuurilla niiden hinta voi nousta tuhansiin euroihin, joten varovaisuus ja ennaltaehkäisy kannattaa, sanoo korvauspalveluiden asiantuntija Pia Nyström LähiTapiolasta.

Alle on listattu kymmenen asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun valmistelee venettä talviteloille.

1. Tee osa syystoimista jo vesillä

Ennen kuin vene nostetaan vedestä, on hyvä pohtia, mitkä syystoimista on helpompi tehdä veneen yhä ollessa vesillä kuin esimerkiksi nostettuna pukin päälle telakalla. Vie ylimääräiset tavarat pois veneestä ja kerää esimerkiksi patjat pesuun. Myös sisätilojen siivous voi olla helpompi tehdä laiturissa.

2. Muista turvallisuus

Varaa veneen siirtoon riittävästi aikaa, jottei vahinkoja satu ainakaan kiireen takia. Veneen noston voi tilata ammattilaiselta ja myös trailerilla siirtoon kannattaa pyytää kaveri apuun. Vene saattaa kallistua noston yhteydessä tai esimerkiksi nostoliina tai vinssi pettää. Varo myös liukasta kantta ja laituria.

3. Nosturilla vai trailerilla?

Kookkaiden veneiden nostoissa käytetään yleensä nostureita, pienemmät moottoriveneet voi vetää vedestä trailerilla. Jos vene nostetaan nosturilla, varmista nostoliinoja varten oikeat nostokohdat veneen kyljestä. Oikeista kohdista nostettuna veneen paino jakautuu tasaisesti nostoliinojen päälle, eivätkä ne pääse rikkomaan veneen ulkoisia osia.

Trailerille nostaessa tarkista, että vene on suorassa ja sen paino kohdistuu tasaisesti jokaiseen tuentapisteeseen. Veneen painavimpien kohtien alle voi laittaa lisätukea.

4. Puhdista pohja kosteana

Veneen pohja ja kyljet kannattaa pestä mahdollisimman pian noston jälkeen, sillä lika ja esimerkiksi merirokko irtoavat helpoiten kosteana. Pesussa voi käyttää apuna esimerkiksi harjaa ja painepesuria, mutta varo pesemästä pintaa liian kovalla paineella.

5. Tarkista myrskyn jäljet

Tuulet ja jopa myrskyt voivat aiheuttaa vahinkoja venelaitureissa kesän ja syksyn aikana. Jos puhuri on käynyt viime aikoina, tarkista, että veneen kiinnitysköydet ovat kunnossa ja vaihda ne tarvittaessa tulevaa kautta varten. Katso myös, että kiinnikkeet laiturissa ovat ehjät. Tuuli on voinut lennättää puunlehtiä ja roskia veneeseen, joten poista ne ja katso, ettei veden tyhjennysaukko ole tukossa. Vedet kannattaa poistaa myös veneen pilssistä.

6. Kiinnitykset

Jos veneen kuljettaa trailerilla, on syytä kiinnittää veneen asennon lisäksi huomiota myös kiinnityksiin. Jos vene on kuljetuksessa tuettu huonosti tai se pääsee liikkumaan ajon aikana, pohjaan saattaa tulla vaurioita. Kiinnitysten merkitys korostuu jarrutus- ja kiihdytystilanteissa.

On myös hyvä katsoa ennalta, mitä veneen käyttöoppaassa on ohjeistettu veneen siirrosta ja kuljetusvälineistä.

7. Muista tämä, kun suojaat veneen pressulla

Ulkosäilytyksessä vene on hyvä peittää pressulta tai muulla peitteellä, mutta huolehdi samalla, että ilmanvaihto on kunnossa. Näin kosteus ja home eivät pääse valloilleen veneessä talven aikana. Veneen sisätiloissa voi avata luukut tuuletuksen parantamiseksi. Myös kosteudelle ja homehtumiselle alttiit tavarat kannattaa viedä pois talveksi.

8. Harja ylös, lumet alas

Tyypillisiä talvivahinkoja veneille aiheuttavat niiden päälle sataneet vesi ja lumi, jotka pääsevät veneen sisään tai aiheuttavat tuhoa painollaan. Pressukatoksessa tai suojapeitteessä on tärkeää olla muodoltaan terävä harja, jotta lumi pääsee liukumaan alas sivuja pitkin. Tarvittaessa lunta voi käydä pudottamassa veneen päältä talvella. Raskas lumi voi myös rikkoa tukitelineitä.

9. Varkaat

Kalliit varusteet, kuten koneet ja elektroniikka, voivat houkutella varkaita, joten vene kannattaa tyhjentää arvokkaasta omaisuudesta ennen talvisäilytystä. Jos jätät veneeseen irrallisia laitteita, laita ne lukkojen taakse. Myös perämoottori kannattaa säilyttää lukitussa tilassa tai, jos se jätetään paikoilleen, lukita veneen peräpeiliin tai kiinnittää läpipulttaamalla. Jos venettä säilytetään trailerilla, tulee traileri lukita vetoaisan lukolla.

10. Kuinka pitkään veneen voi pitää vesillä?

Leutojen talvien myötä veneilykautta voi hyvin jatkaa pidemmälle syksyyn. Silloin kannattaa kuitenkin varautua mahdollisiin syys- ja talvimyrskyihin sekä siihen, että jäät voivat tulla yllättäen. Useimmat huviveneet eivät kestä jäissä ajamista tai laiturissa jään puristusta. Veneilykauden jatkoa kannattaakin pohtia siltä kantilta, milloin saa vielä halutessaan nostettua veneen vesiltä – ettei pimeys, liukkaus tai kylmyys yllätä.

Jos pitää venettä pitkälle syksyyn vesillä, on hyvä varmistaa, ettei moottorin jäähdytysjärjestelmä pääse jäätymään. Ja ottaa matkustajille pipot ja tumput mukaan!

Lähde: LähiTapiola

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT