Vesivahingon korjaaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin putkiremontti


Pientaloasukkaiden aikeet putkiremonttiin ovat alkaneet hieman nousta. 60 prosentissa yli 20 vuoden ikäisistä pientaloista käyttövesiputkisto on edelleen alkuperäinen tai vain osittain korjattu. 

Uponorin ja Rakentaja.fi:n viime keväänä toteuttamaan kyselyyn vastanneista lähes 90 % asui yli 20 vuotta vanhassa omakoti-, pari- tai rivitalossa.

Puolet selvitykseen vastanneista kertoi joko teettävänsä putkiremontin lähiaikoina tai harkinneensa remontin teettämistä, joskaan ei vielä vuoden kuluessa. Kokonaan putkistonsa oli jo uusinut 40 prosenttia vastaajista. Vain joka kymmenes yli 20 vanhassa talossa asuvista ei ollut edes harkinnut remonttia, vaikka se vielä oli tekemättä.

uponor_vesiremontti_komposiitti

Kyselyyn vastanneista pientaloasukkaista valtaosa oli tietoinen siitä, että pientalon putkiremontti valmistuu vain muutamassa päivässä ja kustannukset jäävät yleensä reilusti alle kymmeneen tuhanteen euroon. 

Putkiremontti teetetään mieluiten tutulla, paikallisella LVI-yrittäjällä. Yhä useampi suosii myös putkivalmistajien ylläpitämiä, paikallisista urakoitsijoista koottuja asentajaverkostoja. 

Vahingon korjaaminen kalliimpaa kuin remontti

Yli 20 vuotta vanhassa talossa asuvista 60 prosentilla on edelleen alkuperäinen tai osittain korjattu putkisto.

– Tämän ikäisissä putkistossa vesivahingon riski on jo todellinen. Esimerkiksi 1960–80-luvuilla putket useimmiten asennettiin rakenteiden sisään ilman suojaputkia. Vuoto voi pysyä rakenteissa piilevänä vuosiakin­ – tai pettää kerralla, toteaa palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti Uponorilta.

Klemetti huomauttaa, että vahingon korjaaminen on aina huomattavasti kalliimpaa kuin ennakkoon tehty putkiremontti.

– Monet luottavat kotivakuutukseen, jonka oletetaan korvaavan vesivahingot täysimääräisesti. Näin ei kuitenkaan ole, sillä putkiston ikä vaikuttaa vahingonkorvauksiin. Kun ikävähennykset on otettu huomioon, korvaukset voivat olla vain murto-osan todellisista kuluista, puhumattakaan harmista ja asumiselle aiheutuvasta jopa kuukausien haitasta. Vakuutus ei myöskään korvaa uusien putkien hankintaa, joten ne on maksettava joka tapauksessa itse.

Lähde ja kuvat: Uponor

SUOSITUIMMAT