Wilma Murto suurella riskillä historialliseen voittoon! Uhmasi valmentajan ohjetta


Wilma Murto, 24, teki keskiviikkona historiaa Münchenin EM-kisoissa voittamalla kultaa ylivoimaisesti. Hän rikkoi illan aikana Suomen ennätyksen kolme kertaa ja paransi omaakin ennätystään peräti 13 senttiä.

Murto kertoi medialle ottaneensa kisassa suuren riskin, joka kannatti. Hän ylitti ensin 440 ensimmäisellään. 455 ja 465 tarvitsivat kaksi yritystä. Murto ei ymmärtänyt vielä 465:n jälkeen, että mitali oli varmistunut. Sitten hän alkoi laskeskella, että jäljellä oli enää kolme hyppääjää.

470 ei ylittynyt ensimmäisellä yrityksellä, joten Murto otti suuren riskin siirtymällä suoraan ennätyskorkeuteensa 475 ja vieläpä sellaisella seipäällä, jolla hän oli juuri pudottanut riman. Hän oli hypännyt kyseisellä seipäällä sitä ennen vain kahdesti aiemmin, pudottaen silloinkin riman 470:stä kahteen kertaan. 475 kuitenkin ylittyi ensimmäisellä, ja EM-kulta oli varma.

Murto kuitenkin jatkoi vielä hyppäämällä 480, joka ylittyi ensimmäisellä, joten hän yritti vielä 485, joka oli vallitseva EM-kisaennätys. Ja sekin onnistui toisella yrityksellä.

Wilman voiton ylivoimaisuutta korostaa vielä se, että hän jätti taakseen kreikkalaisen maailmanmestarin ja olympiavoittajan Aikaterini Stefanidin.

Murto kertoi kisan jälkeen lehdistölle uhmanneensa valmentajansa Jarno Koivusen ohjetta.

– Jarnollekin tuli joku raja vastaan, kun Kreikan Aikaterini Stefanidi pudotti 480:stä ja mestaruus varmistui. Jarno näytti, että nyt ei enempää. Minä sanoin, että eijei. Nyt mennään vielä, Murto sanoi.

Wilma Murto katkaisi kultamitalillaan Suomen yleisurheilijanaisten 20 vuoden mitalittoman putken arvokisoissa. Edellinen mitali oli Heli Krugerin (o.s. Koivula), EM-hopea kolmiloikasta niin ikään Münchenista vuonna 2002.

SUOSITUIMMAT