Yhdellä nettivinkillä jään poistaminen tuulilasista voi tulla kalliiksi – toisella se käy sujauksessa

Yöpakkaset ja jäiset ikkunat alkavat jälleen olla suomalaisten autoilijoiden riesana. Erilaisia kikkoja etsitään netistä, mutta kaikkea ei kannata uskoa, sillä ainakin yksi kikka voi koitua kalliiksi. Artikkelin lopussa kerrotaan myös kenties nopein ja helpoin keino poistaa jää auton tuulilasista.

Auto- ja verkkokeskusteluissa nousee tasaisin väliajoin esiin kotikutoisia vinkkejä autoilijan arjen helpottamiseen. Eräs suosituista ja ajankohtaisista aihealueista on jäiset auton ikkunat, joiden joka-aamuiseen raaputtamiseen moni varmasti kaipaisi helpotusta. Tässä tapauksessa vanhassa on kuitenkin vara parempi, sillä joidenkin kikkojen kokeilu voi tulla auton omistajalle kalliiksi.

Suomalaiset luottavat jääskrapaan

Monet autoilijat ovat varmasti kohdanneet joskus vinkin lasien sulatuksesta kuuman veden tai kuumavesipussin avulla. Kyseisellä menetelmällä saa toki lasit hetkessä sulamaan, mutta ikävä kyllä se voi saada lasin halkeamaan ja vähänkään kovemmalla pakkasella se myös jäätyy hyvin nopeasti uudelleen, eli menetelmä ei voita lasien raaputusta.

– Kuuman veden käyttö tuo myös mukanaan tuntuvia riskejä. Mikäli tuulilasissa sattuu olemaan vaikkapa kiveniskemä, äkillinen lämpötilavaihtelu voi edistää merkittävästi iskemän laajenemista halkeamaksi tai pahimmillaan jopa sirpaloida lasin. Tämä jippo kannattaa siis ehdottomasti ohittaa, varoittaa Autoklinikan Markus Helkamäki.

Autoklinikan teettämä kyselytutkimus tuokin lohduttavan uutisen: suurin osa suomalaisista autoilijoista ei ole lähtenyt kokeilemaan lasien sulatusta kuumalla vedellä. Vain alle prosentti vastanneista kertoo käyttävänsä tätä menetelmää. 61 prosenttia vastanneista kertoo turvautuvansa perinteiseen jääskrapaan, ja 31 prosenttia lämmittää autoa, kunnes lasit sulavat. Loput noin 7 prosenttia turvautuvat muihin menetelmiin.

– Jääskrapa ja harja ovat ehdottomasti se varmin ja turvallisin tapa siistiä lumi ja jää pois auton ikkunoista. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että skrapa on kunnossa ja lasi puhdas, ettei tule epähuomiossa naarmuttaneeksi lasia. Lisäksi teillä näkee vielä ikävän paljon autoja, joiden tuulilasiin on raaputeltu pieni aukko kuskin eteen. Tuulilasi on laaja hyvästä syystä ja se tulisi ehdottomasti siistiä kokonaan ennen liikkeelle lähtöä, jotta muuta liikennettä voidaan turvallisesti havainnoida, Helkamäki vinkkaa.

– Raaputtamisen ohella hyvä vaihtoehto on joistain tuulilaseista löytyvä sisäänrakennettu lämmitysominaisuus, joka toimii tehokkaasti ja sulattaa nopeasti jään tuulilasista.

Huuru voi vihjata viasta

Jäiden, lumen ja loskan lisäksi autoilijat voivat toisinaan kärsiä myös tuulilasin sisäpintaan kertyvästä huurusta. Kyse on auton sisäilmaan kertyneestä kosteudesta, joka tiivistyy viileälle lasipinnalle.

– Mikäli huurua kertyy lasipinnoille säännöllisesti tai runsaasti, autossa on todennäköisesti jotain vikaa. Raitisilman suodatin voi esimerkiksi olla kostea tai lasi vuotaa, tai sitten auton sisätiloihin on unohtunut esimerkiksi märkiä vaatteita. Kosteutta sisätiloissa voi myös ehkäistä kopistelemalla lumet pois kengänpohjista ennen autoon nousemista. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä auton kynnyspeltiin, sillä siinä riskinä on maalipinnan vaurioituminen, Helkamäki selittää.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 846 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin helmikuun 2020 aikana koko Suomen alueella sähköisenä kyselynä.

Tehokkain ja nopein keino?

Yhdysvaltojen Tennesseessä asuva säämies Ken Weathers julkaisi muutama vuosi sitten YouTubessa videon, jolla nähtävällä yksinkertaisella keinolla jää katoaa tuulilasista välittömästi.

Kyseessä on suihke, jonka vaikuttava aine on helppo hankkia. Isopropanoli, eli 2-propanoli tai isopropyylialkoholi (IPA) on puhdistusainetta, jota voi ostaa esimerkiksi apteekista.

OHJE: Sekoita 2/3 isopropanolia ja 1/3 vettä suihkepulloon. Suihkepulloa voi myös säilyttää autossa, sillä isopropanoli ei jäädy pakkasilla.

Katso alta, miten nopeasti suihke poistaa jään tuulilasista!

Kuva: YouTube / Ken Weathers


VIRAALI-VIDEOITA


SUOSITUIMMAT

Seiska: Uusi rakas laittoi Martina Aitolehden auton mäsäksi

Ex-jääkiekkoilija Hannu Pikkarainen oli viime viikon tiistaina liikenteessä Martina Aitolehden autolla. Seiskan tietojen mukaan matka kuitenkin tyssäsi Helsingin ydinkeskustassa kuin seinään.

Hymy: Jane ei suostu muuttamaan Vesa Keskisen kartanoon

Vesa Keskinen ja hänen Jane-vaimonsa kertovat Hymylle, että he ovat viime aikoina puhuneet paljon perheensä tulevaisuudesta. Taustalla on kuukausien erilläänolo, koska Jane...

Harlinien kihlajaiset kuhisivat julkkiksia – Aku Hirviniemeltä jäätävä kuitti somessa

Johanna ja Renny Harlin viettivät kihlajaisiaan torstaina Kulosaaren kasinolla. Jo helmikuussa kihloihin menneet Johanna ja Renny Harlin viettivät kihlajaisjuhlia...

Seiska: Sofia Belórf joutunut taas talousvaikeuksiin – uusia merkintöjä ulosottorekisterissä

Sofia Belorf vaikuttaa olevan taas talousongelmissa. Somevaikuttaja ja tosi-tv-tähti Sofia Belórf, 31, on joutunut jälleen talousvaikeuksiin, kertoo Seiska. Lehti...

Menneiltä vuosikymmeniltä tuttu haaste leviää TikTokissa – aiheutti jälleen lapsen kuoleman

TikTokissa kiertävä vaarallinen haaste on vaatinut nyt ainakin neljän lapsen hengen. Vaarallinen pyörtymishaaste kiertää jälleen TikTok -palvelussa, kertoo Vice...

Verottaja varoittaa: noin 48 000 henkilöä jäämässä ilman veronpalautuksia

Verohallinto tiedottaa, että elokuun 3. päivä veronpalautuksia saamassa olevista henkilöistä noin 48 000:lla puuttuu edelleen tilinumero. Osa puuttuvista tilinumeroista on nuorten ensikertalaisten. Tilinumeronsa...

Joensuulaisen omakotitaloasukkaan kauhunhetket – tuntematon henkilö eteisessä keskellä yötä

Omakotitalossa asuva henkilö heräsi torstaina aamuyöstä Joensuun Rantakylässä järkyttävään tilanteeseen. Ranta-Mutalantiellä sijaitsevan asunnon ikkuna lyötiin rikki ilman minkäänlaista ennakkotilannetta.