26.3. Heurekassa opetetaan selviytymistä perhetapahtumassa


Tiedätkö miten toimia, jos myrsky yllättää ja vettä ei tule hanasta tai sähköt katkeavat? Tiedekeskus Heurekan Varautumisen mestarit -perhetapahtumassa opitaan varautumisesta ja syvennytään Katastrofien keskellä -näyttelyn teemoihin.

Heurekassa lauantaina 26.3. kello 10-18 järjestettävässä tapahtumassa tutustutaan muun muassa luonnonkatastrofeihin, kotivarautumiseen, ensiaputaitoihin ja veden puhdistukseen.

Tapahtumassa asiantuntijat neuvovat ja opastavat, miten varautua erilaisiin poikkeustilanteisiin, mistä tarvikkeista on hyötyä ja mistä saa apua kriisin keskellä. Toiminnallisissa esittelypisteissä voi kokeilla turvallisesti ja lapsillekin sopivalla tavalla, miten erilaisissa poikkeusoloissa toimitaan, ja miten omaa varautumistaan ja kriisinkestävyyttä voi vahvistaa.

Tapahtuma alkaa jo Heurekan etupihalla, jossa pääsee tutustumaan paloautoon ja SPR:n päivystyspalveluautoon. Ajoneuvoihin tutustumisen lisäksi aikuiset voivat testata ulkona alkusammutusta ja lapset voivat kokeilla sammuttamista sankoruiskulla.

Heurekan kokoustiloissa voi kulkea Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten reitin, jonka varrella olevissa pisteissä pääsee tutustumaan mm. kenttäsairaalan toimintaan ja kokeilemaan kadonneen etsimistä. Kokoustilojen aulaan tulee myös Nallesairaala, jossa pääsee hoitamaan nalleja ja muita lelupotilaita.

Humanitaarisen logistiikan instituutti HUMLOGin esittelypisteellä voi astua sisään ShelterBox-kotiasumustelttaan ja nähdä, millaisia tavaroita toimitetaan katastrofialueille ympäri maailmaa yhdessä laatikossa. Esittelypisteellä ratkotaan myös Kauppamatkustajan ongelmaa, jossa mietitään logistiikan järjestämistä ja miten mahdollisimman lyhyellä matkalla voi liikuttaa tavarat kaikkien pisteiden läpi. Samalla opitaan, miten logistiikkaa suunnittelemalla tavarat saadaan toimitettua katastrofialueille ympäri maailmaa mahdollisimman tehokkaasti.

Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteisprojekti RESCUE Finland tutkii kiinteistöjen roolia kriisiin varautumisen hoidossa. Rakennettu ympäristö – oli se sitten koti, koulu tai työpaikka  vaikuttaa merkittävästi ihmisten hyvinvointiin ja talouteen. Esittelypisteellä on mahdollista keskustella alan tutkijoiden ja professorien kanssa tulevaisuuden kriiseistä ja niiden sosiaalisista vaikutuksista. Pisteellä pelataan myös peliä, joka esittelee lukuisan joukon erilaisia ja eri kokoisia kriisejä, ja kuinka erilaisista vaikutuksista huolimatta ne ovat yhdistettävissä toisiinsa. Samalla pohditaan, miten kriiseihin voi varautua ja kuinka niitä voisi estää.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) toimintaradalla voi tutustua varautumiseen ja paloturvallisuuteen kodin näkökulmasta. Heurekan Ideaverstas muuntautuu vessaksi, makuuhuoneeksi ja keittiöksi, joissa kävijät pääsevät perehtymään, miten lisätä kodin paloturvallisuutta ja miten häiriötilanteisiin kannattaisi varautua. Pisteellä voi esimerkiksi harjoitella, kuinka käydä vessassa sähkökatkon aikana tai kuinka sammuttaa kattilassa syttynyt rasvapalo.

Laboratorio Solussa Aalto-yliopiston Vesi – ja ympäristötekniikan tutkijoiden laboratoriotyöpajassa mietitään, mistä saamme ravinteita ruokaamme varten, jos lannoitteita ei ole saatavilla. Virtsa sisältää paljon arvokkaita ravinteita, typpeä ja fosforia. Laboratoriossa pääsee kokeilemaan, miten ravinteita voidaan ottaa virtsasta talteen. Aalto-yliopiston esittelypisteellä laboratorion ulkopuolella tutustutaan SODIS-hankkeeseen ja siihen, kuinka vettä voi puhdistaa auringonvaloa käyttäen.

Lasten laboratoriossa vapautetaan luonnonvoimia. Walk in -laboratoriohjelmassa tutustutaan kemialliseen reaktioon hauskan ja näyttävän kokeen avulla. Tiedettä pallolla -kohteella mietitään luonnonkatastrofien taustalla olevia luonnonvoimia ja tutustutaan niiden syntymekanismeihin mielenkiintoisten tarinoiden kautta.

Auditoriossa kuullaan kahdeksan asiantuntijapuheenvuoroa varautumisesta, resilienssistä ja erilaisten kriisitilanteiden kohtaamisesta. Puheenvuorot pidetään klo 13–15. Puheenvuoroista kaksi on englanninkielisiä.

Tapahtumaan ennakkolipun ostaneille jaetaan kannelliset ämpärit, joista löytyy Heurekan, SPEKin, SPRn sekä HUMLOGIN kattava tietopaketti varautumisesta. Ämpäreitä jaetaan klo 13 alkaen 1 per talous. Ämpäreitä on rajoitettu määrä.

Tarkemmat tiedot tapahtumasta ja sen ohjelmasta löytyvät Heurekan verkkosivulta.

SUOSITUIMMAT